Vegetarisk gratäng med färs, pumpa och chèvre

Vegetarisk gratäng med färs, pumpa och chèvre

Idag är ingen vanlig dag, för idag är det Den Vegetariska världsdagen. Den har firats den 1 oktober varje år sedan 1977. I en nyligen genomförd undersökning av svenskarna visade det sig att intresset för vegetarisk mat ökar och 6 av 10 svenskar vill äta vegetariskt mat oftare än vad de gör idag. Men 4 av 10 anser sig sakna inspiration och kunskap om hur.

Vegetarisk gratäng med färs, pumpa och chèvre

Jag fick hem ett härligt vegetariskt bud från Hälsans Kök med ingredienser till en mustig vegetarisk höstgratäng. Den blev så fantastiskt god. Många fler vegetariska recept hittar ni hos Hälsans Kök hemsidan eller Hälsans Kök på Facebook.

750 g pumpa, i tärningar

olivolja

salt,peppar

300 g rigatoni eller penne

1 lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade

2-3 msk färsk timjan

175 g Vegetarisk färs (jag använde färs från Hälsans kök)

3 msk tomatpuré

1,5 dl vatten

200 g chèvre

Vegetarisk gratäng med färs, pumpa och chèvre

Sätt ugnen på 200 C

1. Lägg pumpatärningen i ugnsfast form. Droppa över olivolja. Salta och peppra lätt. Blanda om och baka i ugn i 30 minuter eller tills pumpabitarna är lagom mjuka.

2. Koka pastan al dente i en rymlig panna med saltat kokande vatten

3. Värm lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt lök och vitlök och stek i 3-4 minuter. Tillsätt 1 msk färsk timjan och vegetarisk färs. Stek ca 2 minuter. Tillsätt tomatpuré, rör runt och stek ytterligare 1 minut. Häll ner 1,5 dl vatten så att färsen förblir lös och mustig. Salta och peppra efter smak.

4. Blanda den färdiga pastan och färsen. Överför pastablandningen till en smord ugnsfast form. Lägg över pumpabitar och toppa med ost. Strö över resten av timjan och droppa över lite olivolja. grädda ca 10 minuter i ugnen tills allt blivit genomvarmt och osten fått lite färg.

Linda

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *