Frasiga vegetariska piroger

Vegetariska pirogerFrasiga piroger fyllda med krämig färs. Vegetariskt och gudomligt gott. Allt toppat med lite syrliga lingon. Jag gjorde den här rätten på ett event med Hälsans Kök i julas. Sedan dess har vi gjorde den många gånger här hemma. Barnen tycker om den minst lite mycket som jag gör. De tror ingenstans att det är något annat än köttfärs. På bilden även en liten kopp med grönkålssoppa (det receptet kommer).

Du behöver (4 pers)
4 ark filodeg (ca 40×25 cm/ark)
4 msk smält smör
Fyllning
1 gul lök
100 g färska blandsvamp
100 g (2 dl) vegetarisk färs (finns i sortimentet från Hälsans Kök)
1½ tsk fond (valfri)
soja, salt, peppar
1 dl creme fraiche
1 dl frysta lingon
2 msk hackad persilja
piroger
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
Hacka lök och svamp. Fräs svampen i torr panna tills svampen börjar knäppa. Tillsätt lök och en klick smör och fräs på. I med färs, fond, crème fraiche. Rör om. Smaka av med lite soja, salt och peppar.
Låt småputtra en stund så att röran inte är för blöt. Dra pannan från plattan och tillsätt persilja.
Nu är det dags för filodegen. Lägg ut ett ark. Pensla halva med det smälta smöret och vik en gång på längden. Klicka på 1/4 av fyllningen i mitten av fyrkanten. Pensla på smör runtom fyllningen. Vik samt snurra in kanterna mot mitten. Snyggt om du låter den vara öppen så att man ser fyllningen. Penlsa på lite mer smör på filodegen för det är det som gör det hela så frasigt och gott.
In med pirogerna i ugnen sådär 15-20 minuter. De ska bli fint gyllenbruna. Då de kommit ut ur ugnen strösslar du över de frysta lingonen.
Servera gärna med apelsinsallad med rödlök och salladsblad
vegetariska piroger

Linda

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *