Ramen med kyckling marinerad i ingefära och honung. Lite ägg toppade med sesamfrön, rödbetsgroddar, ramennudlar, färsk bladspenat, salladslök. Gjord på barnens beställning. Faktiskt. De älskar ramen har de kommit på.
I somras då vi var på Tivoli i Köpenhamn så åt jag en Ramensoppa. Barnen övreraskade genom att tycka att min soppa var så god. De kunde inte sluta äta av den. Så ända sedan dess har vi sagt att vi ska göra vår egen ramen. Hemma. Några månader senare så gjorde vi det.
Men passar ju verkligen nu när det är lite småruggigt ute. Helt underbart med en varm soppa under hösten. Barnen 150% nöjda. Så glad över att äntligen ha kommit mig för att fixa till en ramensoppa. Jag gjorde den väldigt barnvänlig. Hade det varit till vuxna så hade jag absolut tillsatt chili. Så kör in lite chili på sidan av om det är så att det är lite vuxet också.
Ramen med kyckling marinerad i ingefära och honung (4 port)
- 300-350 gr kyckling
- 1 citron, rivet skal
- 1/2 msk riven ingefära
- 1 stor matsked honung
- 1 msk rapsolja
- 1,5 l kycklingbuljong
- 2 dl vatten
- 2 msk mirin
- 2 msk risvinäger
- 3 msk japansk soja
- 2 msk sesamolja
- 3 cm ingefära i tunna skivor
- 4 ägg
- Svart och vita sesamfrön
- 200 g ramennudlar (eller äggnudlar)
- 4 salladslökar
- 100 g färsk bladspenat
- Rödbetsgroddar
Gör så här
- Gör en marinad till kycklingen av rivet citronskal, ingefära och honung och rapsolja. Lägg i kycklingen och låt stå minst en timma.
- Koka upp buljongen. Tillsätt 2 dl vatten och risvinäger, mirin, soja, sesamolja samt de tunna skivorna ingefära. Låt småputtra i 15 minuter. Plocka ur ingefärsskivorna. Håll varm på låg värme.
- Koka upp vatten och lägg i äggen och låt koka med i 6 minuter. Häll av vattnet och lägg dem i iskallt vatten. Skala och skär på längden.
- Stek kycklingen gyllenbrun i rapsoljan. Lägg över på skärbräda och låt ligga någon minut. Skär i skivor.
- Koka nudlarna så de är al dente.
- Fördela nudlarna i djupa skålar. Häll över buljong. Lägg i ägghalvor och strössla över sesamfrön. Lägg i kycklingen och salladslök, bladspenat och toppa med rödbetsgroddarna.
- Servera bums medan det fortfarande är varmt.