Vegansk kola med mandel och kokos

Vegansk kola med kokosflakes och mandel

Vegansk kola med mandel och kokos. Seg, kola med mycket smak av kokos och mandel. Kan det vara något? Vegansk dessutom? Det här blev julen 2016 års största succé  här hemma. Gjorde den kvällen innan julafton och hann därför inte lägga upp den på bloggen. Men den här kolan är ett toppengodis året om så ni får den nu. Helt fri från gelatin. mjölkprodukter, gluten. Bara god. Totalt oemotståndlig på heder och samvete. Ursprunget är ett recept i underbara Renée Voltaires fantastiska bok The Baking Revolution. Jag har gjort om lite här och där. Slutresultatet denna härliga kola som kan avnjutas vare sig du inte tål mjölk och kanske till och med är vegan. 

Kokos och mandelkola (ca 20-25 bitar)

2 dl kokosolja

1½ dl kokossocker

1 dl farinsocker

1 dl agave

4 msk kokossmör

2 nypor äkta vaniljpulver

1 nypa salt

Toppa med

100 g flagad, rostade mandelspån

Kokoschips

Gör så här

  1. Förbered en liten form med bakplåtspapper i. 
  2. Ta fram en tjockbottnad kastrull. Smält ihop kokosolja,kokossocker, farinsocker och agave. Rör regelbundet så det inte bränns i botten.
  3. Klicka ner kokossmör, vaniljpulver och salt. 
  4. Låt det hela puttra tills temperaturen är 118-120 C.
  5. Du känner dels att massan nu släpper från botten och håller ihop, dels att du nu kan göra kultricket (när du häller ner lite av massan i kallt vatten i ett glas så blir den såpass fast att du kan rulla den) 
  6. Häll massan i formen med bakplåtspapper. Strössla över rostade mandelspån och kokoschips. 
  7. Låt kallna innan du skär i upp i lagom bitar. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *