Grilltrender sommaren 2016 – Enligt ICA

räkor på spett

Hur och vad grillar vi sommaren 2016? ICA är ALLTID grymma på att identifiera trender. Precis som tidigare år så missar jag inte när de bjuder in till sin grillunch med grillrapport över sommarens trender.

DSC_1008

Lite smått och passande sommargott är t ex isad grön gazpacho med grillade kungsräkor. Ja, tack, det här vill jag verkligen bjuda på i sommar.  Det man kan tyda är att det är mycket mer fisk och skaldjur på grillen till sommaren. Positivt. 

DSC_1053

Den här rödingen i foliepaket med brynt mandelsmör och Bellaverde var också helt helt underbart mör. Fisk i folie är något jag gör året om för att det alltid blir perfekt. Att lägga ett foliepaket med allt möjligt gott i är enkelt, effektivt och gör alltid succé. Bara att öppna och servera. 

ica GRILL

Över 1 000 personer har intervjuats och kartläggningen visar att hälso- och ursprungstrenden fortsätter att växa. Rapporten visar att grönsaker och svenskt ursprung är viktiga faktorer när svenskarna handlar för grillen i år. Samtidigt hämtar många inspiration från andra länder. Sötpotatisen är nog en av de största ingredienserna till sommaren. ICA bjöd på sötpotatispuré, sötpotatisbiffar med cashewnötter och de har pumpa- och sötpotatispuckar i sortimentet. 

Mer än hälften av svenskarna uppger att de i år vill lägga mer grönsaker på grillen (59%) och var femte svensk vill grilla mindre kött (21%). Av de som vill grilla kött vill majoriteten grilla mer svenskt (60%). 52 procent av svenskarna vill grilla mer svenska grönsaker. Var tredje svensk (30%) menar att de grillar mer grönsaker idag, jämfört med tidigare. 

ICA nyheter 2016

ICA kommer med många nya spännande produkter. Här är några av de som jag vill testa i sommar, t ex Yoghurtsås med citron, Vannameiräkor i alla möjliga former. Jag använde t ex Vannameiräkor till min rätt då jag gick vidare i Sveriges Mästerkock. Det är stora asc märkta räkor, så goda i smaken, Créme d’Isigny och ekokyckling i olika varianter.

DSC_1051

Korvar i alla möjliga smakkombinationer är fortfarande stort. I år är trenden att blanda i grönsaker i korven, här bönor och majs. 

Sommarens 3 stora grilltrender enligt ICA

  1. Inspiration från När & Fjärran: Svenskarna har alltid inspirerats av smaker, maträtter och råvaror från alla världens hörn. Från vardagshjälten spaghetti med köttfärssås och lunch-sushin till grillfavoriterna hamburgare och grillspett. I år fortsätter vi inspirereras av andra länder och deras sätt att grilla. Varför inte ta hamburgaren ett steg vidare och testa grilla en fiskburgare med smaker av Asien? Smaksätt dressingen med sesamolja och ringla över en tillhörande sallad!
  2. Den sociala grillen: Den sociala matlagningstrenden är stark och på de hetaste krogarna äter man vid så kallade community tables eller långbord. Samtidigt blir vi mer individualistiska och vill att maten vi äter ska anpassas till just våra preferenser, dieter och intoleranser. Grillen blir i år den perfekta samlingsplatsen för olika människor och smaker att mötas kring. Korv är fortsatt populärt att grilla så lägg på en blandning av grönsakskorvar (med bönor, majs och gul lök), kycklingkorvar och fläskkorvar med smak av jalapeno och oregano för att möta alla smaker och preferenser.
  3. Rimma, pickla, rök: Traditionella och naturliga metoder för att smaksätta och tillaga råvaror är något som många kockar och matlagningsintresserade vurmar för just nu. I sommar provar vi att rimma köttet innan vi lägger det på griLlen, vi picklar våra grönsaker och använder olika sorters trä och spån för att ge en härlig röksmak till det vi grillar. Testa att rimma dina egna kycklingspett och gör egen picklad gurka med rökta bacon till sommarens hamburgerfest!

DSC_1030

Grillkuriosa

• Hälften av svenskarna tar fram grillen i maj (53%) och juli är den största grillmånaden då

85% av svenska befolkningen grillar. 13% av svenskarna grillar året om.

• 39% av svenskarna svarar att de helst grillar på helgen och 23% på semestern. 1 av 4 svenskar svarar att de grillar så ofta de kan.

• Svenskarnas största utmaningar vid grillen är att få all mat klar samtidigt (50%) och att få råvaran rätt grillad (40%).

• När svenskarna får ange de saker som de oftast lägger på grillen som huvudrätt, ökar de som svarar grönsaker från 37% förra året till 47% i år.

• Var femte svensk (21%) vill grilla mindre kött i år. 1 av 3 svenskar anger även att just grönsaker är något de grillar mer av idag jämfört med tidigare, medan var femte svensk säger att de grillar mindre korv (22%) och fläskkött (19%) idag jämfört med tidigare.

• Grillrapporten visar att var fjärde svensk (24%) är nyfiken på att grilla med smaksatt rök/trä.

• När svenskarna väljer vilken idrottspersonlighet de helst bjuder in till sin grillfest är Zlatan favoriten

• Kolgrillen dominerar fortfarande de svenska hemmen: 83% av svenskarna äger en kolgrill medan 24% äger en gasolgrill och 11% en elgrill.

• 55% av svenskarna anger att det grillverktyg de använder mest under grillsäsongen är grilltången.

DSC_1076

Missa inte att grilla munkar, kanelbullar eller sockerkaka, vansinnigt gott. Särksilt matchat med vit choklad och yoghurt med lite mynta i. Grilla även frukten i sommar, t ex mango, vattenmelon, persika eller ananas. Vi fick solroskrokant till, alldeles ljuvligt krasigt. Det kan nog hända att jag sitter inne på det guldreceptet. Ni ska givetvis få det.  

 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *