Första dagen i Bratislava spenderades i UFOt. Ett slags högt utsiktstorn över floden Donau. Hade ingen aning om det innan, men det får man verkligen inte missa. UFO finns I början av bron över Donau. UFOt innehåller utsiktsplats och restaurang, café, bar av högsta klass. Efter att ha promenerat runt lite i stan, tog vi en lunch på UFOt, enligt plan.
Man tar en slags hiss som åker blixtsnabbt skyhögt upp i luften. Däruppe hittar du en snyggt designad bar och restaurang. Du kan verkligen även bara ta en kaffe här, eller äta något lätt från barmenyn.
Min vän Gita hade försökt att boka bord på UFO till lunch för oss idag, men det var helt fullt. Hon hörde då med sin kontakt Martin som har turistföretag här i Bratislava. Vips så hade vi bord på UFO. Då vi kom fick vi varsitt glas med Prosecco. De hade hört att jag var matbloggare från Martin, så vi blev verkligen behandlade utöver det extra.
Så serveras handservetten innan lunchen. Jag trodde det var en förrätt, men så hälls lite vatten på och vips
Vi tog båda fisk. Jag en havsbrax (Sea Bream) med belugalinser, pak choi och papadam.
Rykande heta, nybakta valnötsbröd. Så gott när smöret smälter ner på brödet. Hela upplevelsen på UFO är fantastisk. Det är så vackert och rofyllt att sitta där, servisen är tip top och maten helt ljuvlig. Har hört att maten tidigare inte var någon höjdare där, men sedan har de gjort en helomvändning, bytt chefskock och nu är det verkligen en smakupplevelse att äta där.
Jag åt brax med baby pak choi, belugalinser, papadambröd och sås. Det var helt otroligt vällagat. Inte världens största portion, men till lunch tillsammans med brödet, helt perfekt lagom.
Krispigt, mjukt och lent och linser med lätt tuggmotstånd. Underbart i varenda tugga.
Sedan kom Martin och tog en kaffe med oss och tog med oss på en sightseeingtur med sin bil. Jag har sett så mycket och lärt mig så mycket om Bratislava. Vi var till och med på flera ställen där min vän Gita som är född och uppvuxen här aldrig hade sett. Martin driver turistföretag i Bratislava och kan det mesta om historiska händelser, år, vart man ska gå, vad man kan göra osv.
Ostbricka till dessert med lokala ostar. Ni ser den flätade osten, typiskt för Slovakien. Mild i smaken. Tänkte köpa med mig den hem.
Otrolig utsikt, det skakar till lite ibland.
Vi avslutade med espresso och choklad innan vi åkte ut på sightseeing, vinprovning och promenader runt stan, slottet osv.
Självklart måste du gå högst upp och ut på terassen. Det blåser en del, visst, men utsikten över Bratislava är häpnadsväckande. Slottet med lång historia av att ha blivit förstört och uppbyggt om och om igen. Donau som flyter fram med Österrike på ena sidan mot bergen och Slovakien på andra sidan.
Blåsigt som bara den och regn på det, men så värt det för utsikten.