Bratislava – Slovakisk middag – Zylinder

Zylinder bratislava

Slovakisk cuisine blev det igår kväll innan vi gick ut till en vinbar här i gamla stan av Bratislava.  Vi åt på ett ställe, Zylinder,  vid gamla delen av Bratislava som jag verkligen tycker ni ska gå till om ni är här. Vi tog bara typiska rätter. mer om det nedan. 

DSC_0334

Gitas väninna Zuzka kom med och vi pratade oss igenom kvällen. De förklarade maten för mig också. För mig liknar maten lite den jag åt i Polen: väldigt mycket kött, picklade grönsaker, knappt någon sallad, otroligt gott och mättande. Känner igen en hel del från tysk mat också. Jag tycker verkligen om den här maten, men kan sakna grönsaker och sallad. 

DSC_0312

Till förrätt picklat, charkuterier, grisfett och en typisk ost som blandats med lök, smör och som man brer på bröd. 

DSC_0337

Så gott, krispigt och vällagat. Jag kopierade från menyn så det blir på engelska vad det är. Jag ska ut på stan nu, men ville visa vad vi åt och det tar så lång tid att översätta så det blir rätt, men ni förstår ju på ett ungefär på engelska: ROAST KNUCKLE OF YOUNG PIGLETS, marinated in dark beer, braised red cabbage with dried prunes, Carlsbad dumpling. 

DSC_0340

DUMPLINGS WITH SAUERKRAUT with fried bacon and sour cream. Jag är så svag för sauerkraut. Min tyska sida som gör sig påmind. Dumplings är här inte vad det är i det asiatiska köket. Det här är lite som gnocchi, råriven potatis som blandas med mjöl och formas som gnocchi ungefär. 

DSC_0339

”BRYNDZA” DUMPLINGS traditional Slovak potato dumplings with Ivachnová organic “Bryndza” sheep cheese, sautéed bacon and sour cream.  Otroligt gott men även otroligt mäktigt. Ville verkligen ta efterrätt, men det var helt omöjligt och ändå åt vi inte upp allt. Proppmätt. 

DSC_0349

Ett så lugnt och behagligt ställe där man kan sitta länge och prata och äta. De hade också en man som satt vid pianot och spelade och vi fick välja vad han skulle spela. Lite senare kom det mycket mer folk, men då gick vi vidare. Visar mer senare. Nu ut på stan för lite shopping och sightseeing. Ha en fin helg. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.