Glutenfri Julkavring

glutenfri-julkavring-storfavoriten-infor-julen0

En av favoriterna förra året: Glutenfri julkavring. Helt helt ljuvlig och dessutom med massa gott och välgörande i som t ex nyponskalsmjöl, bovetemjöl och såklart massa juliga kryddor så att det doftar jul långt ut på gatan. Kom ihåg, som alltid med vid bakning av glutenfritt, att väga ingredienserna. Extra viktigt just vid glutenfritt att det blir exakta mått. Annars världens lättaste att svänga ihop och utan jäsning just det här brödet.  

Glutenfri Julkavring

600 gram filmjölk eller yoghurt

200 gram mörk sirap

1 tsk bikarbonat

30 gram nyponskalsmjöl

50 gram mandelmjöl

250 gram bovetemjöl

20 gram fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk malen kryddnejlika

1 tsk kardemumma

1 tsk kanel

1 tsk malen pomerans

2 msk torkade russin (eller tranbär)

 

Gör så här

Baka brödet minst 1 dag i förväg så att det får vila innan du skär i det.

Sätt ugnen på 180 grader

1. Blanda samman alla torra ingredienser inklusive russin (tranbär), blanda väl.

2. Rör ner sirap och filmjölk och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord brödform och strö över lite bovetemjöl.

3. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 45-50 minuter. Om du använder termometer så ska innertemperaturen vara 96 C.

4. Låt sedan svalna helt under bakduk, på galler. Låt brödet vila i formen till nästa dag.

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *