Bara måste förmedla denna här: Svartvinbärstryffelpaj. Smälter i varenda tugga. Jag har faktiskt aldrig gjort en tryffelpaj, men känner att jag får en massa inspiration på roliga smaksättningar. Har ni någon tryffelpaj som är er favorit? Den här räcker till många för den är mäktig, men värd varenda liten sked tillsammans med mjukvispad grädde. Receptet kommer från Mia Öhrn
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 äggula
2 tsk kallt vatten
Fyllning
1,5 dl svarta vinbär (gärna frysta)
2 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad (Marabou)
75 g smör, rumsvarmt
Gör så här
1.Mixa smör, mjöl (i matberedare eller nyp ihop för hand)
2.Tillsätt florsocker och kakao, äggula och vatten och mixa snabbt ihop till en deg. Vira in degen i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter.3. Smöra en bakform (gärna med löstagbar kant), ca 24 cm i diameter.
4. Kavla ut degen på mjölat bakbord tills den är ca 3 mm tjock (eller tryck ut degen i formen). Klä formen med pajdegen. Nagga botten med gaffel och ställ in formen i kylen i 30 minuter.5. Grädda pajskalet i 200 grader, 10 minuter. Låt kallna. Gör under tiden tryffelkrämen
Tryffelkräm
1. Mixa vinbären lite slarvig sådär med mixerstav eller i matberedare
2. Koka upp vinbärspurén och grädde och dra sedan kastrullen från värmen.
3. Hacka chokladen, häll ner i kastrullen och rör om tills det blir en slät smet.
4. Rör ner små klickar av det rumsvarma smöret. Häll smeten i pajskalet och ställ i kylen att stelna över natten.
Gott med mjukvispad grädde till
2 kommentarer