Nyttiga och goda bars med jordnötssmör och blåbär – Sportlov

Jordnötsbar med blåbär och chiafrön

Mitt första sportlovstips är dessa urgoda bars: Nyttiga och goda bars med jordnötssmör och blåbär . Super duper att ha som ett snacks för att pigga på sig lite. Glutenfritt och mjölkfritt. Vill du ha dem veganska så byt ut honungen till förslagsvis agave sirap. Perfekt snacks som är toppen att ha med i skidspåret, till skridskoåkningen, i träningsväskan att ha före eller efter träningen eller bara att ha hemma redo som ett mellis mellan varven. 

Jordnötsbar med blåbär och chiafrön

Sorry, att jag inte uppdaterade som utlovat, MEN vi åkte på influensan. En kräkorgie utan dess like. Det började på kvällen vid 23 och slutade inte förrän 04.30 på morgonen, i förrgår. Hela natten gick åt till att torka golv, väggar, skura och skrubba. Tvättade flera maskiner under natten, höll om henne då hon kräktes, bäddade om henne, vakade. Hon var så så ynklig. På morgonen hade hon feber och var så tunn. Men så snabbt pigg igen. Idag känns hon helt på banan igen, men orkar inte äta precis som vanligt. Vi tar ju en hel del nyttigheter varje dag: Manukahonung, D-vitamindroppar, kakaonibs, Omega 3, kalcium och mandlar. Tror det gör sitt, i att hålla sjukdomar borta och att återhämta sig snabbt igen. Jag är starkt övertygad om sambandet mellan mat och hälsa. Har alltid varit det. 

Jordnötsbar med blåbär och chiafrön

De är rätt mäktiga så skär dem i rätt små bars, kanske till och med munsbitar. Dessa är enkla att fixa. Ingen ugn behövs. Vill du förhöja nyttigheten så krossa eller mortla chiafröna lätt innan du blandar ner dem. 

Jordnötsbars med blåbär och chiafrön

2 dl havregryn

1½ dl mandelmjöl

½ dl honung

1½ dl jordnötssmör

1 msk solrosfrön

1 msk chiafrön

1½ – 2 dl torkade blåbär

Gör så här

  1. Hetta upp en stor panna på medelvärme. Häll ner havregryn och mandelmjöl i den torra pannan och rosta lätt. 
  2. Häll över havregryn och mandelmjöl i bunke. Tillsätt alla andra ingredienser. 
  3. Tryck ner i en form (en mindre form av något slag ca 20 x 15) med bakplåtspapper eller smörpapper. Tryck ut massan så den blir jämntjock. Den ska vara ca 1½-2 cm tjock. 
  4. Ställ formen svalt en stund. Skär upp med vass kniv. 

Linda

2 kommentarer

    • Hej
      Alltså, jag har inte testat, men det tror jag. Testa med en eller två bitar och se:-) Berätta gärna hur det gick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *