Pumpasoppa med gratinerad fetaost

pumpasoppa-med-apple-curry

Pumpasoppa med paprika, äpple och curry. Ett litet nedsläpp av lönnsirap också. Alltet toppad med gratinerad fetaost. Äpplen och curry är riktiga smakkompisar till pumpa. Den här veckan blir det ingen veckomeny utan vi kör hela veckan på Halloweeninspiration. Där ingår pumpa av alla slag såklart. En pumpasoppa till Halloweenmiddagen är en ruggigt passande rätt och rysligt gott. 

pumpasoppa

Det var nog bara två år sedan jag började använda pumpa i matlagning och när man väl börjat så kan man verkligen inte sluta. Pumpa är en makalös ingrediens som man kan använda till så mycket, allt från desserter, kakor, bröd och mat.

pumpasoppa-med-apple-och-lonnsirap

Brödet är Break It som jag bakade förra veckan och bara tar upp från frysen, tinar eller värmer i ugnen. Perfekt bröd till soppa och då man är många. 

Pumpasoppa med gratinerad fetaost (ca 2-4 pers)

300 g-400 g pumpa (alternativt en halv butternutpumpa)

1 gul lök

½ msk olivolja

½ ekologiskt äpple

1 tsk paprikapulver

1 tsk curry

5 dl kycklingbuljong

1 dl matlagninsgrädde

1 msk lönnsirap

salt, nymalen svartpeppar

pumpakärnor

Gratinerad fetaost

150 g fetaost

1 tsk torkad rosmarin

½ msk olivolja

Gör så här 

  1. Om du använder en halv pumpa så skalar du den och skär i mellanstora tärningar. 
  2. Skala och hacka löken. Hacka upp. Skär äpplet i mindre kuber med skalet kvar.  
  3. Hetta upp olja i en tjockbottnad gryta och tillsätt lök, äpplen, paprika och curry. Rör om lite och låt lök och äpple mjukna något. 
  4. Rör ner pumpabitarna och låt allt fräsa på en stund. 
  5. Häll i kycklingbuljongen och koka upp. Låt sjuda under lock. Gör under tiden den gratinerade fetaosten (se nedan).
  6. Mixa ihop allt i mixer eller med stavmixer i grytan.
  7. Häll ner grädde och lönnsirap.
  8. Smaka av med salt och peppar
  9. Toppa med pumpakärnor och gratinerad fetaost

Gratinerad fetaost

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Bryt fetaosten i bitar och blanda runt med olivolja och rosmarin.
  3. Fördela ut på bakplåtspapper och ställ in i ugnen. 
  4. Ugnsgratinera ca 10-15 minuter till osten har fått lite färg.

Häll upp soppan i tallrikar, strössla över lite härligt knapriga pumpakärnor, som du rostar eller inte. Skeda över massa god ugnsgratinerad fetaost och njut av varm god soppa rakt ner i magen medan regnet (eller snön) drar utanför fönstret. 

Receptet är inspirerat av ett recept från ELLE men omgjort

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *