Tips och Tricks för hur du gör bästa pizzan

Mutti pizza workshop 800 grader

Här kommer tips för hur du gör den bästa pizzan i världen. Jag var inbjuden till 800 grader för en pizza workshop med Mutti. 

Mutti pizza workshop 800 grader

Dels så fick vi så många bra tips av Oskar Montano, innehavare till 800 Grader, för hur man gör den bästa pizzan, dels så proppade jag i mig pizza. Den här ovan till exempel Taleggio: tomatbas, portabello, taleggio, finhackad rödlök, ruccola, hasselnötter och rosmarin var gudomlig. Utan tvekan så finns de bästa pizzorna jag någonsin ätit på 800 Grader. 

Mutti pizza workshop 800 grader

Det första tipset jag verkligen vill trycka för är att bara hälla upp en burk med finkrossade tomater, röra ner olivolja och salt. Du använder den direkt på pizzabotten. Jag har alltid kokat upp och ihop den, det behöver man alltså inte göra. Se nedan för varför. Missa inte att du fram t o m söndag kan vinna en stor korg med italienska delikatesser, för tävlingsinstruktioner se HÄR.

Mutti pizza workshop 800 grader

Ett annat tips som är avgörande för att få en kanonpizza är att trycka ut degen, aldrig kavla. Varför ser du nedan. Oskar Montano, en av innehavarna till 800 Grader visade hur man tryckte ut degen. 

Mutti pizza workshop 800 grader

Vi delades in i lag om två stycken och fick göra vår egna pizza enligt instruktion. Jag och Anders  teamade upp för att göra en salsicciapizza. En pizzabotten toppad med tomatbas, vitlök, fior di latte, rödlök, breadcrumbs, parmesan och rosmarinolja. 

Mutti pizza workshop 800 grader

Så roligt och härligt att kavla upp ärmarna och gå loss på en pizzadeg. Ovanligt med brödsmulor på pizza. Kan verkligen rekommendera att pensla  kanterna med olja efter att pizzan kommit ut ur ugnen. Se andra tips och tricks för topping nedan. 

Mutti pizza workshop 800 grader

Den här mumsigheten var vårt verk. Det är tydligen deras populäraste pizza på 800 grader. När vi väl satt oss så slutade det aldrig att komma in pizza efter pizza med ny topping. Det gick inte att sluta äta. 

Mutti pizza workshop 800 grader

Tips & Tricks för bästa pizzan

 • Jäst – Använd mycket lite jäst (3 gram för 4 pizzor) och ha en lång jäsningstid (1 dygn) . Det ger en syrerik deg och resulterar i krispigare botten och jästsmaken försvinner vid en längre jäsningstid
 • Utbakning – Använd händerna och tryck ut degen med fingrarna. Använd inte kavel, då du då drar ut syret ur degen. Man vill ha så mycket luft som möjligt kvar i degen för ett luftigt och knaprigt resultat
 • Tomatsåsen – En bra genväg för att enkelt få en aromatisk och god tomatbas till pizzan, utan att koka och stå i, är att ta en burk krossade tomater, blanda in rikligt med olivolja och salta och peppra efter smak. – Använd en tomatburk av hög kvalitet som har en fin smak av tomater, förslagsvis Mutti Polpa – Olivoljan tillför både smak och gör såsen mer aromatisk, men förbättrar även tillagningen. Fettet i oljan leder nämligen värme och gör att såsen börjar koka i ugnen vilket ger både en godare smak och en krispigare botten.

Topping och gräddning

 • Topping – Om du ska ha mozzarella på pizzan, använd gärna Fior Di Latte (dvs mozzarella av komjölk) till att grädda i ugnen. Buffelmozzarella innehåller högre andel vätska och om du har den i ugnen kommer du få små pölar av vätska på pizzan. Detta kan göra botten mindre krispig. – Vill du ha svamp på pizzan? Tänk på att svampen innehåller mycket vätska – och vätska det har vi ju redan konstaterat kan resultera i en mindre krispig botten. Ett alternativ är därför att steka svampen innan du lägger den på pizzan – men det finns en genväg att ta. Genom att blanda den råa svampen med lite olivolja innan du lägger den på pizzan så slipper du att svampen släpper sin vätska! 
 • Gräddning – Ha så hög temperatur som är möjligt i din ugn! – Pizzan är färdig när kanterna börjar bli bruna och osten fått fin färg – Ett bra tips för att få en krispigare botten är att ställa in din plåt i ugnen en bra stund innan det är dags att grädda pizzan. Baka ut pizzan på ett bakplåtspapper så är det sedan enkelt att lägga över pizzan på den varma plåten. Den extra skjutsen i undervärmen kommer ge ett extra krispigt resultat på botten!

Mutti pizza workshop 800 grader

Linda

En kommentar

 1. Har byggt min egen pizzaugn och har till den sökt info… har en tid sökt info om pizzadeg och hur man gör den bäst mm mm. Så hittar jag hit då jag sökte på ”bästa olivoljan” så kul läsning och finns tips… jag fick en uppenbarelse. 🤗 Nu kan jag baka pizza känns det som, och en god sådan.

  Stort tack till Linda och 800 grader och dess ägare.
  Ska se var ni hållet till, vi tittar in en dag.

  Med varma hälsningar Hasse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *