För rätt många år sedan spenderade jag för första gången några dagar i Piemonte, en otroligt vackert kuperad region i nordvästra Italien med pittoreska små medeltida byar och vinodlingar på branta sluttningar. Det var sommar och vi besökte vingårdar, vandrade, bodde på en underbar liten bondgård omgärdad av vinodlingar och inte minst åt fantastisk mat. Jag smakade för första gången vit tryffel och nyskördade, solmogna tomater. För mig var det en helt ny upptäckt att tomater kunde smaka så mycket i sig självt.
Där och då, i Piemonte, lärde jag mig att det är skillnad i smak på tomater som fått mogna klart i solen och tomater som plockas innan de är klara. Jag kommer ihåg när vi skulle äta lunch och de kom ut med en enkel liten Insalata Caprese. Den första tuggan glömmer jag aldrig. Jag var så oförberedd på att det skulle smaka så ljuvligt, att så få ingredienser kunde bli en så himmelsk rätt. När jag nu blev tillfrågad om att samarbeta med Mutti och ta fram recept med deras Mutti polpa – finkrossade tomater som är gjorda på just nyskördade tomater, så var svaret givet.
Jag ville bjuda er på en rätt där de finkrossade tomaterna fick blomma ut. Det blev en härligt mustig fiskgryta med fänkål, saffran, vitt vin och stora kuber av ekologisk lax och torskrygg. Ett glas vin till kanske och några olivoljestekta vitlöksbröd på sidan. En gryta som påminner om de där solmogna tomaterna i Piemonte som skapade så mycket smak i sig själva att de blev till en matupplevelse som jag aldrig kommer glömma.
I soppan har jag använt Mutti polpa – finkrossade tomater som är perfekta till soppor. Tomaterna som används till Mutti Polpa skördas då de är perfekt solmogna, något som definitivt märks på smaken. Smaken blir sensationell.
Vinn stor korg med italienska delikatesser!
Har du också ett italienskt matminne? Nu kan DU vinna en superlyxig korg proppfull med italienska delikatesser, till ett värde av ca 1500 kr, genom att dela ditt italienska matminne. Leta upp ett foto som du har på din Instagram, eller lägg upp ett nytt, som påminner dig om Italien och/eller ett italienskt matminne. Lägg till hashtag #MuttiCookingChallenge så är du med i tävlingen om den lyxiga korgen.
Ps. För att kunna delta i tävlingen ska du ha ett öppet konto på Instagram. Tävlingen är öppen fr o m 27 september t o m 16 oktober.
(Tävlingsreglerna i sin helhet hittar du längst ner i det här inlägget).
Nu över till en ljuvligt värmande fiskgryta som tagits fram i samarbete med Mutti:
Fiskgryta med saffran, finkrossade tomater och vin
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
½ g saffran
1 burk Mutti polpa – finkrossade tomater (400 g)
2 dl torrt vitt vin
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 lagerblad
salt och nymalen svartpeppar
400 g blandad fisk, gärna lax och torskrygg, i bitar 2 x 2 cm
bladpersilja
aioli
Gör så här
- Skala och skiva lök och vitlök. Ansa fänkålen och skär bort roten, skär i mindre bitar.
- Hetta upp olja i en gryta eller tjockbottnad kastrull och fräs på lök, vitlök och fänkål i några minuter utan att det blir brunt.
- Rör ner tomatpuré
- Tillsätt saffran, finkrossade tomater, vitt vin, vatten, fiskbuljongtärning och lagerblad. Låt det hela småputtra i ca 25 min med lock på.
- Smaka av med salt och peppar.
- Lägg i fiskbitar i grytan och rör om försiktigt. Dra kastrullen från plattan och låt stå i 5 minuter
- Sleva upp i skålar och dekorera med hackad bladpersilja och en klick aioli.
Servera gärna med olivstekta vitlöksbröd på sidan och någon klyfta citron till grytan
Olivstekta vitlöksbröd
1 färsk baguette (gärna surdegsbaguette)
olivolja
vitlökspulver
salt
Gör så här
- Skär baguetten längs med och dela i lagom stora bitar.
- Häll ett lager olivolja som täcker botten på en panna. Hetta upp.
- Lägg ner bröden med snittade sidan ner mot oljan. Stek på tills de blivit lätt gyllenbruna.
- Pudra över rikligt med vitlökspulver och strössla över salt.
Fler recept med Mutti polpa – finkrossade tomater
Min bloggkollega Landleys Kök har tagit fram ett härligt recept utifrån italienska matminnen, missa inte: Vegetarisk gryta med bönor och kantareller
Jag har tidigare gjort Rigatoni med pecorino, tomat och svamp
Tävlingen och receptet på Fiskgryta med saffran, finkrossade tomater och vin är ett sponsrat samarbete med Mutti.
—————————————————————————————————————————————
Tävlingsregler