Kladdkaka med citron, vallmofrön, ricottakräm

Kladdkaka vit citron vallmofrön

Mors Dag på söndag och Sveriges nationaldag om drygt en vecka. Två gyllene tillfällen för en extra god kladdkaka. Den här, helt helt perfekt: Kladdig, mjuk citronkolasmak och vallmofrön. Allt med ett lager av vaniljig ricottakräm med en gnutta citron. Nu snart helg. Skönt. Om en vecka är jag och barnen i Nice och äter glass två gånger per dag. Som vi längtar. 

Kladdkaka vit citron vallmofrön

Ätbara blommor från MatHem. Fick med dessa söta tusenskönor från lunchen med MatHem. Blir en härlig Nationaldagstårta med de svenska färgerna med dessa gula tusenskönor och massa blåbär. Smakkombinationen med blåbär, citron och vanilj kan vara en av de bästa dessutom. Så vackert att dekorera med ätbara blommor. 

Kladdkaka vit citron vallmofrön

Det var några dagar sedan vi gjorde kladdkakan, en solig dag. Vi tog ut den till bordet vid lekplatsen, fikade och lekte. Barnen försökte sig på att äta blommorna, men det var inte så gott. Tanken är väl inte att äta dem utan snarare att dekorera med dem. 

Kladdkaka vit citron vallmofrön

Perfekt kladdig. Själva kanten blev lite mer tuggmotstånd och smakade citronkola. 

Kladdkaka vit citron vallmofrön

Här kommer receptet. Kom ihåg att en kladdkaka ska röras ihop inte vispas. Använd helst ekologiska citroner. 

Kladdkaka med citron och vallmofrön

150 g smält smör

3 ägg

4 dl socker

1 citron (skal och saft)

3 dl mjöl

1 msk vaniljsocker

2 msk vallmofrön

Gör så här

Sätt ugnen på 200 C

  1. Smält smöret och låt svalna av något. 
  2. Rör ihop ägg med socker. Tillsätt saft och skal från citronen.  
  3. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker och vallmofrön i en annan bunke. Tillsätt mjölblandningen till äggsmeten. Tillsätt smöret och rör runt. 
  4. Smöra en form på 24 cm och häll i smeten. Grädda i 20 minuter.
  5. Låt kakan svalna av innan du brer på ricottakräm. 

Ricottakräm

2½ dl ricottakräm

1 citron (skal)

2 msk florsocker

1 vaniljstång  (uppskuren på längden och fröna urskrapade)

Rör ihop allt och bred krämen över kakan då den har svalnat. Dekorera med blåbär. 

Dekoration

Blåbär

Blommor

Linda

4 kommentarer

  1. Hej Linda,
    Om tre veckor gifter jag mig och skulle verkligen behöva tips! Vi har valt att ha en buffé som vi kommer att göra själva. Men sedan skulle jag vilja ha någon förrätt. Vill jättegärna ha tips! Något som kan vara klart redan dagen innan så att det bara är att servera när alla sitter till bords?

    Tack på förhand!
    Michelle

    • Hej Michelle
      Först och främst GRATTIS! Vad härligt. Jag funderar över dagen och sedan lägger jag upp ett inlägg om festliga förrätter som kan förberedas idag, imorgon eller senast måndag. Jag har lite tips faktiskt. Allt Gott/Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *