Mors Dag på söndag och Sveriges nationaldag om drygt en vecka. Två gyllene tillfällen för en extra god kladdkaka. Den här, helt helt perfekt: Kladdig, mjuk citronkolasmak och vallmofrön. Allt med ett lager av vaniljig ricottakräm med en gnutta citron. Nu snart helg. Skönt. Om en vecka är jag och barnen i Nice och äter glass två gånger per dag. Som vi längtar.
Ätbara blommor från MatHem. Fick med dessa söta tusenskönor från lunchen med MatHem. Blir en härlig Nationaldagstårta med de svenska färgerna med dessa gula tusenskönor och massa blåbär. Smakkombinationen med blåbär, citron och vanilj kan vara en av de bästa dessutom. Så vackert att dekorera med ätbara blommor.
Det var några dagar sedan vi gjorde kladdkakan, en solig dag. Vi tog ut den till bordet vid lekplatsen, fikade och lekte. Barnen försökte sig på att äta blommorna, men det var inte så gott. Tanken är väl inte att äta dem utan snarare att dekorera med dem.
Perfekt kladdig. Själva kanten blev lite mer tuggmotstånd och smakade citronkola.
Här kommer receptet. Kom ihåg att en kladdkaka ska röras ihop inte vispas. Använd helst ekologiska citroner.
Kladdkaka med citron och vallmofrön
150 g smält smör
3 ägg
4 dl socker
1 citron (skal och saft)
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2 msk vallmofrön
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
- Smält smöret och låt svalna av något.
- Rör ihop ägg med socker. Tillsätt saft och skal från citronen.
- Blanda ihop mjöl, vaniljsocker och vallmofrön i en annan bunke. Tillsätt mjölblandningen till äggsmeten. Tillsätt smöret och rör runt.
- Smöra en form på 24 cm och häll i smeten. Grädda i 20 minuter.
- Låt kakan svalna av innan du brer på ricottakräm.
Ricottakräm
2½ dl ricottakräm
1 citron (skal)
2 msk florsocker
1 vaniljstång (uppskuren på längden och fröna urskrapade)
Rör ihop allt och bred krämen över kakan då den har svalnat. Dekorera med blåbär.
Dekoration
Blåbär
Blommor
Den ser så god ut, nu blev jag sugen 🙂 Kram
Hej Linda,
Om tre veckor gifter jag mig och skulle verkligen behöva tips! Vi har valt att ha en buffé som vi kommer att göra själva. Men sedan skulle jag vilja ha någon förrätt. Vill jättegärna ha tips! Något som kan vara klart redan dagen innan så att det bara är att servera när alla sitter till bords?
Tack på förhand!
Michelle
Hej Michelle
Först och främst GRATTIS! Vad härligt. Jag funderar över dagen och sedan lägger jag upp ett inlägg om festliga förrätter som kan förberedas idag, imorgon eller senast måndag. Jag har lite tips faktiskt. Allt Gott/Linda