Hur smakar syrenmarmelad? Svårt att säga, det smakar inte som något annat. Syrenmarmelad, gjord på de lila små blommorna, gör du lätt själv. Väldigt utsökt sådan. Kan verkligen inte säga riktigt hur det smakar, bara väldigt utsökt. Svårt? Icke. Det är en helt vanlig syltprocedur. Kan jag, kan ni. Men passa på nu innan syrenerna är borta. Väldigt gott till chevre, brie och annan ost till exempel. Testa i bakverk, på glass eller desserter. Lyxdelikatess.
Det är egentligen samma procedur som att göra helt vanlig sylt. Bara att blanda blommorna med syltsocker. Lite citron till för syrligheten. Kom ihåg att syrenerna du använder bör ha växt på buskar som inte är nära en väg.
Glöm inte njuta av hur vackert det är medan du tillreder sylten. Men även sylten blir makalöst vacker med sin mörka lila färg. Det som tar mest tid är att plocka blommorna från kvistarna, men det är avslappnande syssla och man kan prata eller lyssna på något roligt samtidigt.
Njut av din egen syrenmarmelad, ge bort, bjud och låt folk gissa vad det är. Så delikat.
Du behöver
60 g Syrenblommor (jag tog de som doftar mest, de mörka)
1.5 dl syltsocker
2 dl vatten
½ citron, saft och skal
1 lite större eller flera mindre rena burkar. Häll kokhett vatten och låt stå en stund. Häll sedan av och fyll med marmeladen medan de fortfarande är varma.
Gör så här
1. Ta av blommorna och se till att det gröna inte följer med. Hacka. Blanda med syltsocker i en bunke
2. Koka upp vattnet. Rör ner syrensockret. Låt koka ca 10 minuter utan att röra för mycket. Blommorna ska bli mjuka.
3. Dra kastrullen från värmen.
4. Tillsätt saft och skal från citronen, blanda om ordentligt.
5. Häll på varma, rena burkar och låt svalna.
Alltså, hur gott var inte det här!! Var tvungen att testa igår kväll
Eller hur, en äkta lyxig delikatess. Utsökt och alla blir imponerade:-)