Gamla stan – Pärlor – Bratislava

Old Town

Gamla stan i Bratislava är som en saga med gränder (inte lika smala som i Stockholms Gamla stan dock). Kikar du mellan gatorna så kan du även skymta slottet. I Gamla stan finns det många restauranger, barer, caféer och en del butiker. Man får se upp lite dock för det är en hel del turistfällor och porriga barer här.  Men det finns även masa guldkorn här.  

Gamla stan bratislava

Vädret är inte det soligaste, snarare regnigt och blåsigt. Precis innan vi kom hit var det tydligen 25 grader varmt och soligt. Men det som är bra med det är att nästan alla träd och blommor har slagit ut. Det finns fullt med vackra magnoliaträd här till exempel. En sak jag lärt mig från vår privata guide Martin här i Bratislava är att det finns mycket ’hemliga’ ställen i Gamla Stan. Hör er för med folk som vet helt enkelt. Ett tips Martin gav oss var att inte missa att kika in mellan hus, in på gårdar. Då hittar du många serveringar, restauranger och helt gudomliga ställen som turister ofta missar. På dessa innergårdar finns magiska ställen att äta och dricka på. 

DSC_0284

Om sådant hemligt ställe hittar du till exempel om du går in på Museum Vchod, som ligger mitt i Gamla Stan, så kan du gå ner i deras källare där de har vinprovningar av slovakiska viner. Slovakien är sedan några år väldigt framgångsrika vinproducenter, och speciellt deras roséviner och vita viner har vunnit flera prestigefyllda priser. 

DSC_0285

Sedan kan man köpa med slovakiska viner som kostar sådär runt 100-lappen styck. De finns ett hundratal olika viner i vinkällaren och de som arbetar där kan berätta allt om dem.

DSC_0277

Bratislavas äldsta café Kaffee Mayer finns såklart i Gamla stan. De ska ha fantastiska sachertårtor. Vi hade ätit så mycket så vi delade på en helt otroligt god kaka. 

DSC_0299

Marsipantårta. 

DSC_0403

Från torget i Gamla stan hittar du ingången till Rådhuset och även till ett charmigt palats Primaciálny Palác. Du betalar några euro för att gå in. Där finns spegelsalar fyllda med målningar på Habsburgerfamiljerna. Man fick inte fota där, men den pampiga ingången ser ni här. 

DSC_0404

Eller vi smygfotade lite, utan blixt. Så kika och säg inget. Nu, ikväll ska vi ut på en fantastisk restaurang med en stjärnkock. Vi blir lyxigt upplockade med bil om ett litet tag för restaurangen ligger uppe i bergen. 

BRATISLAVA

 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.