Artipelag – Bästa brunchen – Stockholm

Artiepelag brunch dessert

Bästa brunchen i Stockholmsområdet just nu är Artipelag.  Vilket ställe! Har velat åka hit länge, det ligger lite längre ut, på Värmdö närmre bestämt. Artipelag är en mäktig konsthall i privat ägo. Jag har blivit tipsad om deras brunch och det är en rätt annorlunda brunch. Annorlunda på ett positivt sätt. Du hittar ingen äggröra, bacon eller 15 sorters bröd här. Istället är det rätt småskaligt men kvalitet i allt som ställs fram.

DSC_0156

Artiepelag ligger helt omsluten av Nacka reservatet med strand- och skogspromenader. Här ser ni fasaden från sjösidan Så vackert och i genomtänkt i alla detaljer. Ser ni t ex den lilla figuren på taket. Lite läskigt så här på bild, men då man är där ser man att det är en staty. 

Artipelag brunch

Hann inte ta bild på det kalla innan jag hade ätit upp det. Det var inlagda oliver, ceasarsallad, picklade grönsaker, lufttorkad skinka mm. Men det är huvudrätterna som verkligen rockar här. Så vällagat och långt ifrån brunchbufféer med halvdana prinskorvar och äggröra. Det var bakad rotselleri med kastanjer och kastanjepuré. pepparstekt lax, den möraste oxbringa med spetskål och stuvad spenat. En soppa på rostad majs och hembakta krutonger.

DSC_0075

Hembakat bröd, ostar, marmelad. Orkade inte så mycket ost för maten var alldeles för god, så åt mig proppmätt på den.  Barnen åt goda kycklingklubbor, lax och den möra oxbringan. Magda ville inte testa Majssoppa, för som hon sa ’ Min favoritsoppa är svampsoppa, men utan svamp’. 

Artipelag

Restaurangen med en stor stenhäll som skjuter upp  i mitten av restaurang Bådan. En massa tända levande ljus och en terass med utsikt mot Baggensfjärden. Tänk att sitta där då det bara är snäppet varmare med en magisk utsikt över vattnet och skogen. 

DSC_0067

Det fanns en liten plättbuffé i barnnivå. Gulligt. Ärligt, så var plättarna otroligt goda de också. För barn betalar man 15 kr/år. De byter brunchmeny varje vecka, se till exempel Brunch Vecka 14, för veckans meny. 

Artiepelag brunch desserter

Men du bör spara dig till dessertbuffén. Jag brukar inte äta speciellt mycket sött på bruncher, men det här var undantaget. Minisar. Passionspannacotta, vaniljbavoroise med choklad och hallon, brownies, rödbets- och ingefärsshots med äpple och citron. Det fanns även tiramisu, kakor osv. Men det gick till slut inte ner något mer. 

Artipelag

De håller just nu på och förbereder den stora Warholutställningen som öppnar  15 april. Vill verkligen tillbaka för att även se utställningen i den miljön. Det finns en restaurang högst upp också, det ska vara en väldigt fin utsikt därifrån. 

Artipelag brunch söndag

Tack från oss för en så fin dag hos er på Artiepelag. Vill helst hänga på Artipelag mest varje dag.

Artipelag toalett

Just ja, glöm inte ett besök på deras toalett. Så vacker. Barnen var hänförda över att en toalett kunde se ut så och jag höll aldrig på att få dem därifrån. De ville tvätta händerna i kranarna om och om igen.

Artipelag

Man kan komma hit med båt, buss eller bil. Så även om det är en bit från Stockholms innerstad så är det verkligen värt den extra resan och tiden. Jag lovar. 

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *