Påsk, snart, snart. Lammracks har blivit en storfavorit till påsk. Så lätt att hålla i handen och knapra på. Det finns även så många goda smaker på såser och röror som passar fint till lamm. Jag gillar att göra lammracksen enkla och istället satsa på tillbehör och goda röror. Här får ni mina favoritlammracks och lite goda röror till såsom Salsa verde, bönkräm, eller filodegskorgar med chevre.
Lamm med tillbehör
1½ kg lammracks
olivolja
salt, peppar
Tomater
250 g kvisttomater
olivolja
Citroner
1 citron olivolja flingsalt, nymalen peppar, muscovadosockerGör så här
Lammracks
Dela lammracksen emellan benen med vass kniv. Grilla, eller stek dem sådär 2-3 minuter på varje sida i het panna. Salta och peppra.Tomater
Låt tomaterna vara kvar på kvisten. Skölj och torka tomaterna försiktigt. Hetta upp olja i pannan, stek dem några minuter. Salta liteCitron
Dela citronen, strössla över lite muscovadosocker och grilla/stek på snittytan tills de blir gyllenbruna.FILODEGSKORGAR
Härligt frasiga filodegskorgar fyllda med mos och chevre. Matigt tillbehör till lamm såväl som t ex lax.SALSA VERDE
Salsa verde, en grön röra med smak av mynta, basilika, vitlök och sälta från sardellfiléer.Salsa verde
40 g slätbladig persilja 1 kruka basilika 1 kruka mynta 1 vitlöksklyfta 3 sardellfiléer 1½ dl olivolja salt, nymalen svartpeppar Mixa ihop örter, vitlök, sardeller med stavmixer eller i matberedare. Häll i oljan, lite i taget, tills konsistensen blir bra. Smaka av med lite salt och peppar. Gör gärna Salsa Verde såsen kvällen innan så den får stå till sig.KRÄM PÅ GRILLAD PAPRIKA OCH HASSELNÖTTER
Galet god röra på rostade hasselnötter, grillad paprika, olivolja mm.Sås på Rostade hasselnötter och grillad paprika
1 burk grillade paprikor (ska motsvara sådär 3 paprikor)
1 vitlöksklyfta
½ dl rostade hasselnötter
1 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
½ tsk salt
2 nypor svartpeppar
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och gnugga av så mycket skal du kan genom att lägga nöttern i en torr och ren handduk och gnugga runt ett tag. Lägg alla ingredienser i en bunke och använd stavmixern till att mixa det hela slätt. Tillsätt eventuellt mer salt, peppar och vinäger.
BÖNKRÄM
En len kräm med smak av vitlök, färskost, syra från citron och sötma från honung.
Bönkräm
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3/4 dl olivolja
1 burk vita bönor (à 400 g)
2 msk färskost (philadelphiatyp)
2 msk färskpressad citronjuice
1 tsk flytande honung
1/2 tsk salt
Skala och skiva lök och vitlök tunt. Rosta lökblandningen gyllene under omrörning i oljan i en stekpanna. Ta upp löken och låt rinna av på hushållspapper, spara oljan.
Häll av och skölj bönorna. Mixa bönor, hälften av den rostade lökblandningen, färskost, citronjuice, honung, 1 msk av oljan och salt till en slät kräm med stavmixer.
Eller varför inte en krämig chevrepannacotta och sallad med fikon och apelsin. Vill du göra något extra med lammracksen så gör du lammracks med en pistagecrust.
En kommentar