Jo, gjorde största tacogratängen igår med tacosmaksatt färs, massa smält ost och tre olika dipper till: vitlöksdipp, avocadodipp och ketchupdipp. Den här åt vi då vi var i Stöten. Då hann jag inte med att fota innan den var slut och barnen har bett och bönat att vi ska göra den igen. De hade med sig sina respektive bästisar hem så det var livat och härligt vid middagsbordet.
De åt och åt och åt. Vi lekte lite lekar, pratade om krokodiler, spindlar och rutschakanor. Sådan här social mat är kanske bland det bästa som finns. Bland det bästa som finns är att äta med händerna också och barnen tycker det är så roligt och tror knappt att det är sant att de får äta med händerna.
Tacogratäng
200 – 250 g nachos
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
500 g nötfärs
3 msk taco kryddmix
4 msk ketchup
2 dl passerade tomater
1 liten burk majs (avrunnen)
2 dl riven ost
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
- Häll upp nachos i passande ugnsform
- Hacka lök, vitlök så smått som möjligt och fräs på i smör. Det ska bli mjukt men inte brunt.
- Tillsätt köttfärs och stek tills det är genomstekt.
- Rör ner tacomix, ketchup, passerade tomater. Salta och peppra efter smak. Rör runt.
- Häll över allt över nachoschipsen.
- Strö över majskornen och sist strössla över osten.
- Gratinera i cirka 10 minuter.
- Ät dem varma med dipperna.
Avocadodipp
1 avokado
1 liten vitlöksklyfta (pressad)
½ lime (saften)
1 msk majonnäs
½ dl creme fraiche
Blanda ihop allt med stavmixer eller mosa ihop med gaffel.
Vitlökssås
1 dl creme fraiche
1 msk majonnäs
1 liten vitlökssklyfta (pressad)
salt
Rör ihop allt, smaka av med salt
Ketchup/Limesås
4 msk ketchup 1 tsk sweet chillisås 4 tsk färskpressad limejuice 1 msk majonnäsTja, som ni ser, inte mycket kvar…De små liven var proppmätta och var inte pigga på att gå hem när deras föräldrar kom för att hämta upp dem. Så roligt att ha hela huset fullt sådär.