Baka klassiska semlor

basta-semlan-den-klassiska-versionen0

Fluffiga bullar som du lyckas med varje gång, krämig grädde och den klassiska mandelmassefyllningen. Jag älskar verkligen alla spännande varianter, men till syvende och sist tycker jag ändå att den klassiska semlan vinner. Det här receptet gör jag varje år för att det alltid blir bäst. Så idag är det semmeldagen och även pannkaksdagen. Undras hur många som äter båda idag? 

semlor-semlor-och-mer-semlor0 

Du behöver (8-10 bullar)

25 g jäst för söta degar
100 g smör
2½ dl mjölk (3%)
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
1 tsk kardemumma
2 krm hjorthornssalt
7 dl vetemjöl
 
Pensling
1 ägg
(eller 1 ägg+1 msk vatten+1 krm salt för blankare bullar med lite tunnare äggpensling)
 
Mandelmassa
150 g mandelmassa
några matskedar mjölk
inkråmet från bullarna
 
Grädde
3 dl
2 tsk vaniljsocker
 
semlor-semlor-och-mer-semlor2
Spana in Annies igelkottsbulle 
 
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 C). Häll lite av vätskan över jästen och rör runt tills den har lösts upp. Häll över resterande degvätska och fortsätt röra. Tillsätt nu ägg, socker, salt, kardemumma, hjorthornssalt och lite i taget av vetemjölet.
 
Använd bakmaskin och låt den arbeta degen tills den släpper kanterna på bunken. Har du ingen bakmaskin så funkar det även att göra det för hand såklart.
 
Jäs degen ca 45 minuter.
 
Sätt ugnen på 225 C
semlor-semlor-och-mer-semlor3
Ta upp degen ur bunken och knåda den med så mycket mjöl som behövs för att den ska bli smidig. Dela degen i 8-10 bitar. Gör en boll. Här är sedan ett tricks för att de ska bli släta och fina. Nyp ut kanterna på bollen och nyp ihop alla fyra kanterna på undersidan. Det ska bli en slät boll. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 20 minuter.
 
Pensla bullarna med ägg (eller ägg blandat med vatten och salt).
 
Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler
 
Fylla
Skär av ett lock på varje bulle. Ta ut inkråmet och lägg över i en skål. Riv ner mandelmassan och blanda med inkråmet. Tillsätt så mycket mjölk att det blir en krämig blandning. Klicka ner i bullarna.
 
Grädde
Vispa grädden. Spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg över locken. pudra över florsocker

semlor-semlor-och-mer-semlor1

Tadaaaa! Semlor!

Linda

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *