Toscansk soppa är en mustig soppa med god korv, potatis, bacon, ost med mera. Smakrik, värmande och matig. Toppad med knapriga grönkålschips. Det här var gårdagens huvudrätt på middagen hos mig. En lite festligare soppa som kan ätas vilken dag som helst.
Att ta bort skinnet på korven och steka på det gryniga är min bästa upptäckt det här året. Hoppas det kommer lite fler upptäckter under året. Jag har i alla fall en lång lista med saker jag vill testa att göra. En av dem var t ex glass på västerbottenost. Den glassen kommer här på bloggen snart, som ni ser så i mitt tidigare inlägg så gjorde jag den till igår kväll. Så spännande smak. Gillar ni soppor så missa inte mina andra soppor under kategori Soppa.
Toscansk soppa (4 pers)
4 skivor bacon
450 g italiensk korv, t ex salsicca
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 liter vatten
1 buljongtärning
700 g potatis
salt, svart peppar
2,25 dl grädde
Några grönkålsblad
Parmesan
Gör så här
- Skär/klipp bacon i mindre bitar och stek krispig. Pyttsa över i stor gryta.
- Ta bort skinnet på korvarna och stek innanmätet i fettet från bacon. Sära på det gryniga så gott det går under stekningen. När den brynts så lägger du över den i grytan. Häll bort det mesta av stekfettet, men spara någon matsked i pannan.
- Skär lök i mindre bitar och stek den mjuk i pannan i fettet från korv och bacon. Tillsätt pressad vitlök och stek någon ytterligare minut. För över till grytan.
- Häll i vatten och smula ner buljongtärning.
- Tärna potatisen i större tärningar. Salta och peppra.
- Låt det hela sjuda i ca 20 minuter tills potatisen är lagom mjuk.
- Tillsätt grädde. Låt det hela bli varmt. Smaka av.
- Toppa med riven parmesan och några frasiga grönkålschips.
Grönkålschips
Sätt ugnen på 200 C
Skölj grönkålen. Ta av bladen från mittstjälken. Riv bladen i så stora eller små blad du vill
Lägg bladen i en skål och ringla över olivolja. Rör runt och massera in oljan i bladen.
Lägg ut bladen på bakplåtspapper med så mycket mellanrum som möjligt.
Ugnsrosta ca 10-15 minuter tills de är krispiga. Passa så de inte bränner dock.
Ps. Prenumerera gärna på Lindas Matstuga så missar du inte recept, tävlingar, tips mm. Genom att gilla inlägget på Bloglovin’ så får fler ta del av receptet!