En av favoriterna förra året: Glutenfri julkavring. Helt helt ljuvlig och dessutom med massa gott och välgörande i som t ex nyponskalsmjöl, bovetemjöl och såklart massa juliga kryddor så att det doftar jul långt ut på gatan. Kom ihåg, som alltid med vid bakning av glutenfritt, att väga ingredienserna. Extra viktigt just vid glutenfritt att det blir exakta mått. Annars världens lättaste att svänga ihop och utan jäsning just det här brödet.
Glutenfri Julkavring
600 gram filmjölk eller yoghurt
200 gram mörk sirap
1 tsk bikarbonat
30 gram nyponskalsmjöl
50 gram mandelmjöl
250 gram bovetemjöl
20 gram fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk malen pomerans
2 msk torkade russin (eller tranbär)
Gör så här
Baka brödet minst 1 dag i förväg så att det får vila innan du skär i det.
Sätt ugnen på 180 grader
1. Blanda samman alla torra ingredienser inklusive russin (tranbär), blanda väl.
2. Rör ner sirap och filmjölk och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord brödform och strö över lite bovetemjöl.
3. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 45-50 minuter. Om du använder termometer så ska innertemperaturen vara 96 C.
4. Låt sedan svalna helt under bakduk, på galler. Låt brödet vila i formen till nästa dag.
Det här brödet ser verkligen jättegott ut! Kram