Lax på en bädd av potatis, fänkål och körsbärstomater och en hel massa örter strösslade över blev det ikväll. Skön rätt som sköter sig själv i ugnen. Jag använder körsbärstomater på burk men det går bra med andra tomater också.
Du behöver
Laxbit på knappt 1 kilo
8 potatisar
1 gul lök
1 fänkål
2 burkar körsbärstomater
Italiensk salladskrydda (efter smak)
olivolja, salt, peppar, örter (t ex basilika, oregano, timjan)
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C (varmluft)
1. Pensla en ugnsform med olivolja
2. Finskiva potatisarna, lök, fänkål (gärna med mandolin om du vågar).
3. Lägg hälften av potatisen i botten på formen, sedan all fänkål och lök som ett lager ovanpå potatisen, och fördela resten av potatisen över allt. Häll över båda burkarna med körsbärstomaterna. Salta, peppra och pudra över italiensk salladskrydda.
4. In i ugnen 15 minuter.
5. Ta ut ur ugnen. Lägg på laxbiten. Pensla på lite olivolja. Krydda laxen med lite italiensk salladskrydda, örter och salt. Ös på lite av tomaterna runt omkring. In i ugnen ytterligare 20 minuter.