Jordgubbslemonad – Första kannan av många

Ingen sommar utan kannor av jordgubbslemonad. Vi gör den här om och om igen på somrarna så fort det är jordgubbssäsong för svenska gubbarna. I år har det blivit lite försenat, men nu är första kannan gjord. Jag gjorde en rätt stor sats sockerlag, men använde inte allt till lemonaden. Det är en ren smakfråga hur söt man vill ha den. Jag rekommenderar att göra sockerlagen enligt recept men hälla i sådär ½ dl i taget tills man har hittat sin egen perfekta lemonad. Om du vill spetsa till den så blir den suveränt god med t ex vodka i (1-2 dl).

 

Du behöver (för 1 stor kanna)
1 kartong (ca ½ liter) jordgubbar (helst svenska)
2 dl socker
2 dl vatten
4 citroner
5-10 dl kallt vatten
Gör så här
Börja med sockerlagen. Blanda vatten och soker i en kastrull och värm sakta upp samtisgt som du rör runt så sockret smälter i vattnet. Då sockret har lösts upp tar du kastrullen från värmen och låter svalna.
Pressa saften ur de 4 citronerna rakt ner i en kanna
Skölj och rensa jordgubbarna. Skär i något mindre bitar. Lägg jordgubbarna och ½ dl vatten i en mixer och kör slätt. Ös ner jordgubbsmixet i kannan med citronsaften. Häll på 5 dl vatten och smaka av med sockerlagen. Häll på mer vatten och sockerlag tills du är nöjd (jag använde 6 dl vatten och cirka 1½ dl sockerlag). Sedan öste jag på med is dessutom.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *