Vinn signerat exemplar av succéboken Nytt bröd!

DSC_0011Nu tävlar jag ut 3 st signerade exemplar av världens bästa brödbok, Nytt bröd – Baka gott utan gluten av Jessica Frej och Maria Blohm. Boken har sålt som smör i solsken sedan den kom ut i höstas. Den är nu inne på fjärde upplagan. Nytt bröd innehåller recept på allt från tortillabröd, baguetter, formfranska till frallor – allt bakat utan gluten. Istället för mjölmixer är recepten baserade på alternativ som bovete, psylliumfrön och majsmjöl, råvaror som man hittar i de flesta livsmedelsbutiker.

För att vinna ett av tre signerade exemplar av boken svarar du på frågan nedan i en kommentar till inlägget och ger en kort motivering till varför just du ska vinna boken.

Vad är ditt bästa tips vid brödbak?

Tävlingen avslutas den 21 januari.

Ps. Prenumerera gärna på Matstugan så missar du inte recept, tävlingar, tips mm. Genom att gilla inlägget på Bloglovin’ så får fler ta del av inlägget!

Linda

0 kommentarer

  1. Krossat linfrö i glutenfritt bröd, kokande vatten på det så att det sväller och brödet får bra struktur! Färdiggräddde penslar jag dem med kallt kaffe för en bra knaprig skorpa med fin färg! Hoppas, hoppas jag behöver verkligen boken 🙂 /Annika S

  2. Vid brödbak är mitt allra bästa tips att låta fantasin flöda, att inte bara rädd för att testa nya smaker och att våga exprimentera med smaker! Tänk dig själv att säga ”Det är mitt egna recept” när någon frågar!

    Sen vill jag jättegärna vinna denma boken, då jag alltid har varit en liten hemmafixare. Jag gör väldigt gärna, i största mån, mat hemmagjort. Jag ser väldigt många fördelar i att göra det själv, då man vet vad som finns i maten mam äter. Det kan vara allt från köttbullar, knäckebröd, musli.. men bröd har det inte blivit så mycket av. Så nu är jag sugen på att lära mig mer om det. Hitta bra och goda recept och sedan njuta av att äta dem. Jag tror det är en speciell känsla att äta sitt egna, lite ljumna, nybakta bröd. Jag skulle gärna vilja uppleva den känslan om och om igen!

  3. Mitt bästa tips vid brödbak är att inte stressa utan verkligen se till att man har tid. Risken för ett misslyckat brödbak är då mycket mindre. 🙂

    Jag håller tummarna för vinst för boken hade varit perfekt då jag har försökt att baka utan gluten pga olika matallergier i släkten men inte lyckats varenda gång med att få det bra. Det är lättare att baka glutenfritt när det gäller söta bakverk men matbröd får jag inte riktigt till.

  4. Vid brödbak är det oftast bra om du arbetar degen någon minut extra innan jäsningen, men så lite som möjligt efter jäsningen. Då får man ett luftigare bröd.

    Denna brödbok vill jag så fasansfullt gärna vinna

    Så jag vägen till ett godare glutenfritt liv kan finna.

    Länge har jag suktat efter denna drömbok

    Men jag har inte funnit utrymme i min plånbok.

  5. Tjoho! Jag ska börja plugga nu och inkomsten känns plötsligt nästan obefintlig, allt som inte är absolut nödvändigt har fått ryka. Däribland kokböcker (även om jag tycker att det är absolut nödvändigt, men alla håller inte med, hehe). Därför vore det helt bombastiskt underbart fantastiskt om jag kunde vinna en sånhär kokbok så jag kan fortsätta laga glutenfritt bröd – bara ännu bättre än tidigare!

    Mitt bästa tips är att väga! Väga, väga, väga. Recept i volymmått är svåra att få perfekta om man inte har väldigt bra fingertoppskänsla.

  6. Mitt bästa tips är att knåda riktigt ordentligt och lite extra länge. Sedan ska man låta degen vila längre också. Två supertips!

    Jag behöver ny inspiration i min bakning och den här boken skulle definitivt få mig att återuppta min forna bakglädje!

  7. Mitt tips är att man sprutar in lite vatten i ugnen. Det gör ytan mjuk så att brödet kan expandera under gräddningen.

    Mitt hjärta för matlagning och bakning brinna, därför vill jag denna boken vinna!

  8. Hej!

    Mitt bästa tips är hög värme och att slänga in 0,5 dl vatten i botten av ugnen. På så sätt blir ytan frasig och insidan mjuk och saftig!

    Jag älskar bröd men har på senare tid börjat fundera på om jag inte tål gluten då jag fått ont i magen så det hade varit kul att testa lite glutenfria bröd!

    MVH Sara

  9. Mitt svar på denna fråga är så simpel på så vis att jag inte har några speciella ”tips” eller ”bra att tänka” på vid brödbak, jag älskarälskar att stå i köket och baka och laga mat, exprimentera och förvånas av alla våra fina råvaror som vi har här i Sverige. Men, när man bakar bröd och bakar så är det extra svårt att våga göra något annat för att det är så lätt att misslyckas när man inte riktigt har koll på mjöl/vätska/jästid osv. Det har ofta blivit så att jag har velat byta ut mjöl eller göra en annan mängd och inte blivit klar i ugnen, eller nå annat tok som jag inte förstår mig på.. Därför vill jag vinna boken, för att läsa, inspireras, testa, tipsas, läras, Boken verkar vara helt fantastisk, alla som skrivit om boken blir jag himla avundsjuka på, det vore en ära! Kram Lina

  10. Mitt tips är att våga experimentera och blanda in olika smaksättningar i form av t.ex. ost, nötter, frön, frukter och bär i degen. Jag skulle väldigt gärna vinna ett exemplar då jag är studerande och ständigt på jakt efter ny mat,-och bakinspiration!

    Kram Johanna

  11. Jag har varit glutenallergiker sedan jag var 1 år och har fortfarande inte hittat det perfekta brödet, ofta känns de så torra och tråkiga jämfört med övriga familjens ”vanliga” bröd. Kanske denna boken kunde hjälpa mig hitta det perfekta brödet till hela familjen? ett bra tips om man ska baka glutenfritt bröd är: ha i fiberhusk, det blir inte lika torrt då 🙂

  12. Hej!

    Mitt bästa tips är när man bakar med vanligt mjöl är att ta mindre än man brukar. För mkt mjöl gör brödet torrt. En annan hemlighet är vetegroddar. Ha i någon dl och degen blir saftigare och nyttigare. Jag vill lära mig baka glutenfritt så vill gärna vinna boken.

  13. ÅÅh vilken chans…. skulle hemskt gärna ha en egen bok…. har sneglat på denna ett tag. Hittills har jag bara vågat mig på söta glutenfria bakverk….. vore fantastiskt kul att få lite hjälp på traven att utvecklas att kunna matbröd också!

    ÄN är jag ingen hejare på matbröd men ett av mina tips hittills är kalljäsning eller långjäsning som ger kanongott bröd!

  14. Hej! mitt bästa brödbaktips är till den som vill få känna lyxen med nybakat bröd på morgonen. Sätt en lite kladdig bröddeg med lite mindre jäst på kvällen, ta plastfolie över bunken och låt kalljäsa över natten i kylskåpet. På morgonen sätter du på ugnen på ugnen och bakar ut brödbullar som du låter jäsa ytterligare ca en halvtimme medans ugnen blir var. Vips så har du dina nybakade brödbullar till frukost. Världens bästa lyx om du frågar mig.

    Letar ständigt ny inspiration till mina brödbak på bloggar, hemsidor… etc. Denna bok skulle jag bli otroligt glad över att få beta mig igenom 🙂

    vh

    Åsa

  15. Mitt bästa tips är att läsa igenom receptet noga! Sen när det gäller glutenfritt ska degen vara ”kladdigare” annars blir brödet torrt! Bättre att ta mindre mjöl än för mycket!

    Jag har velat ha den här boken jättelänge, det verkar va så goda recept i den! Min mage är jättekänslig mot vanligt mjöl och har lite svårt att hitta bra glutenfria recept! ( affärens glutenfria ska jag inte ens gå inpå). Det blir mest havregrynsgröt på morgonen och ibland laktosfri yoghurt. Skulle behöva variation!

  16. Inte vara rädd för att blanda mjölsorter, röra i lite frön osv. Jag använder alltid surdeg, en liten liten klick räcker.

    Denna boken vill jag supergärna vinna för att få ny inspiration och nya idéer till mitt brödbak.

  17. Mitt bästa brödtips är att baka ihop en deg på kvällen och sen sätta in den i kylskåpet för att jäsa. På morgonen sätter du bara på ugnen och klickar ut degen på en plåt och gräddar. Nybakt till frukost är väl lyx av något!

    Om jag skulle vinna boken skulle det få bli en present till en fin vän som är glutenintolerant.

  18. Mitt bästa tips är att våga experimentera i köket, och när det kommer till bröd så finns det ju en hel del roligt att blanda i som russin, bär och nötter. Själv har jag som mål att experimentera mer under 2014 och jag hoppas det längst vägen kommer innebära lite sundare och bättre vanor för mig och min familj.

    Kram Sanna

  19. Hej!

    Jag är inte så bra på det här med bröd och kan därför inte dela med mig av mitt bästa tips. Dock verkar det som en kanonbok där jag har mycket att lära! Håller tummarna för att jag får vara med och tävla utan tips 🙂

    Hälsningar Johanna

  20. Mitt bästa tips är att låta degen vila länge länge. Har varit glutenintolerant i två år nu och jag har fortfarande inte ätit något riktigt gott bröd ( ! ) Äter samma gamla köpeknäcke varje dag och har tröttnat. Tror den här boken skulle kunna ge mig inspiration att börja baka igen. Varit nyfiken på boken ett tag.

  21. Jag älskar att de flesta bröd går att kalljäsa. Bara blanda på kvällen innan och grädda dagen efter. Supergott med nybakat bröd till frukost och till soppa.

    Anledningen till att jag skulle vilja vinna boken är att jag jobbar i ett förskolekök. Där bakar vi allt bröd till alla barnen alla dagar i veckan. Nu har jag fått en pojke som har gluten allergi. Så jag skulle vilja kunna erbjuda även honom nybakat bröd till frukost och till soppa så ofta det går. Så jag skulle använda boken i utbildningssyfte, det vore toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *