Oxfilé Provençale

DSC_0083Vi åt Oxfilé Provençale till nyår och det var första, och inte sista gången jag gör den! Det är Oxfilé med vitlökssmör på en bädd med tunt skivad potatis, allt in i ugnen och sköter sig självt – sådant gillar man! Verkligen en perfekt helgrätt som ingen kan motstå. FIn helg på er.
DSC_0045
Ett Riojavin som t ex Marqués de Riscal Reserva (2008) passar ypperligt till rätten
Du behöver (för 4 pers)
600 g oxfilé
1 kg fast potatis
olivolja
Körsbärstomater
Vitlökssmör
3 vitlökssklyftor
2,5 msk persilja (fint hackad)
75 g rumsvarmt smör
salt, vitpepper, svartpepparDSC_0069Gör så här
Vitlökssmör
Blanda fint hackad persilja med smör och pressad vitlök. Salta och peppra. Ställ in i kylen att kallna eller rulla in i smörpapper och lägg i frysen. Sedan skär du skivor av rullen och lägger ovanpå oxfilén, snyggt!
Sätt ugnen på 175 C
Ta fram en långpanna med högre kanter.
Nu skala och skiva potatisen tunt. Lägg dem gärna i en kastrull med vatten så att stärkelsen försvinner. Häll sedan av i durkslag och torka av genom att lägga dem i ren kökshandduk. Stek några potatisskivor i taget i olivolja så att de får lite färg. Salta och peppra. lägg över i långpannan. Ställ in långpannan med potatisen i ugnen.
Stek på köttet kort i olivolja i stekpannan så det får en yta runt om. Salta och peppra. Ta ut långpannan med potatis och lägg på köttet ovanpå. In i i ugnen till innertemperaturen på köttet är 63 C (ca 30 minuter i ugnen). Lägg på ett gäng körsbärstomater då det är sådär 15 minuter kvar.
Ta ut långpannan och vira in köttet i folie och låt vila 5 minuter. Sätt ugnen på grillfunktion. Lägg över potatis och tomater i den ugnsform som du vill servera det hela i. Skär upp köttet i skivor och placera ut ovanpå potatisen. På med vitlökssmör i skivor eller klickar och in i ugnen på grillfunktionen tills smöret börjar smälta. Ta ut och servera. DSC_0080

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *