Chili på högrev, choklad och mörkt öl

Här en favorit i repris: långkokt högrev med vitlök, mörk choklad och mörkt öl blir en mumsig chili. Du kokar det hela i sådär 4-6 timmar så börja direkt då du kommer hem från jobbet. Men det som är suveränt är att det sköter sig, mer eller mindre, sig självt på spisen.
Till chilin är det kanongott med Guacamole, gräddfil som jag spritsade över tacoschipsen (Texas Longhorns så bäst!), men jag hade även en skål på sidan, för det är gott med mycket gräddfil till. Några bitar majskolv är inte heller fel såväl som lite paprika och sallad.

Du behöver
1 kg högrev skurna i fina grytbitar men inte för små
3 gula lökar
1 pkt bacon
1 hel vitlök
2 färska jalapenos
2-3 tsk spiskummin
1-2 tsk kryddpeppar
2-3 tsk svartpeppar
2 flaskor mörkt öl
1 kaka Lindt choklad Havssalt (Läggs i efter halva tiden)
Hickory & Brown Sugar Barbecue Sauce (Sweet Baby Ray’s) eller någon annan rökig såstyp
Salt
Jag använde det här mörka ölet på rekommendation av Systembolaget som sa att det passade finfint till Chili på högrev. För att få fram en röksmak till chilin använde jag Hickorysåsen på bilden. Jag tyckte den passade väldigt bra då den även har en lätt söthet. Men hittar du inte den i butiken så leta efter något annat med hickory i helt enkelt.
Gör så här
Hacka lök, strimla baconet i små bitar. Fräs bacon i en torr gjutjärnsgryta, i med lök. Skär köttet i mellanstora bitar och lägg i grytan och bryn tills det får lite färg. Pressa ner hela vitlöken och tillsätt alla kryddor, chili samt öl. Låt sjuda under lock tills all vätska har kokat in, minst 4 timmar.Glöm inte lägga i chokladen efter 2 timmar. Om det krävs mer vätska så ta vatten, 1 dl i taget. Smaka av med salt och barbecuesåsen (Jag tog i ca 5 msk).
När chilin är klar kan du dra en gaffel genom köttet och det fransar sig, dvs faller samman.

Linda

0 kommentarer

  1. Ser supergott ut, har testat pulled pork men inte sådan chili med smak av choklad =) Ny grym tävling på min matblogg så kika gärna in där och tävla om produkter värda över 1000 kr =)

  2. Halloj! Ser super gott ut, tänkte prova detta imorgon, men har letat runt i butikerna efter färsk Jalapenos men hittar inga…har du något tips vad man kan använda istället?

    Svar:
    Du kan använda vanlig chili istället, syftet är att hetta till det lite, så finhackad chili av något slag, chilipulver skulle ju också kunna funka:-) Lycka till och ha mycket gräddfil, guacamole och annat gott till.
    Linda /Matstugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *