Tebröd – Gluten- och laktosfria småkakor med smak av apelsin, doppade i mörk choklad och pistagenötter

Den andra småkakan som stod på agendan i veckans utmaning i Hela Sverige bakar blev en spritsad småkaka med apelsinrasp och doppad i choklad av hög kvalitet. På toppen lite hackad pistage strösslat över chokladen. Tebröd är både gluten- och laktosfria.
Du behöver
200 g mandelmassa
1 äggvita
½ apelsin (finrivet skal)
100 g mörk choklad av bra kvalitet (t ex Valrhona)
Pistagenötter (hackade)
(Eller gör din egen mandelmassa:100 g sötmandel, 1½ dl florsocker, ½-1 äggvita. Du skållar och skalar mandeln. Mal den i nötkvarn. Tillsätt florsocker och äggvita. Rör till en smidig smet.)
Tips! Spritsa ut kakorna i valfri form. Gör dem dock inte för stora och tjocka. Låt dem stå ett dygn och torka för allra bästa resultat! Då behåller de den fina formen.
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
Riv mandelmassan så fint det går. Tillsätt rivet apelsinskal. Rör ner äggvitan, lite i taget och rör runt så att det blir en jämn smet. Det ska bli en lös deg/smet som går att spritsa.
Häll upp i spritspåse. Spritsa valfri form på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. De ska var lätt bruna på ytan. Låt kallna. Smält chokladen och doppa del av kakorna i choklad. Strössla över rätt mycket pistagenötter.
Tips! Pensla på sockerlag direkt efter att du tagit ut tebröden ur ugnen, då blir de sådär snyggt och proffsigt glansiga.
Sockerlag
Här förslag på två olika sorters sockerlag, den enkla och den mer professionella. Till drinkar använder jag alltid den lätta versionen och till bakverk Jan Hedhs
Lätta versionen
2 dl socker
2 dl vatten
Koka ihop tills sockret har lösts upp. Häll upp på ren flaska
Jan Hedhs version
250 g vatten
340 g socker
60 g glykos
Koka ihop vatten och socker med ett lock ’på glänt’. Tillsätt glykos och koka upp igen. Häll upp på rengjord flaska.

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *