Löjromscheesecake med räkor och kavring

Till midsommar gjorde jag en löjromscheesecake och den blev så lyckad. Annie tyckte också om den (otroligt betyg av den där kräsna minitonåringen:-). Man kan ju variera denna i evigheter: byta ut räkor mot varmrökt lax, ha citronskivor på, gurka, tomater osv. Du kan gärna göra själva cheesecaken kvällen innan. Den här är supergod som tillbehör till lite varmrökt, kallrökt eller gravad lax.
Du behöver
ca 200 g kavring (gärna dagsgammalt)
75 g smör, smält
Fyllning
4 gelatinblad
1 dl creme fraiche
300 g philadelphiaost
½ rödlök, finhackad
ca 80 g löjrom eller liknande
1 tsk citronskal + 1 tsk färskpressad citronsaft
salt, vitpeppar
Dekoration
räkor (ca 300g räkor med skal)
1 kruka gräslök
rädisor (fint skivade)
Gör så här
Lägg ut plastfolie i en bakform med löstagbar botten.
Lägg gelatinbladen i en bunke med kallt vatten.
Mixa kavring, t ex med stavmixer, tillsätt det smälta smöret och rör om. Tryck ut i botten på formen. Ställ gäran i kylskåpet så den stelnar till.
Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost, rödlök, rom, citronskal och saft. Rör om så allt blir jämnt fördelat. Smaka av med salt och vitpeppar. Ta upp gelatinbladen och rama ur vattnet. Smält på låg värme i en kastrull i lite vatten. Tillsätt till ostsmeten. Bred ut i formen över kavringsbotten. Låt stå kallt i minst 3 timmar.
När fyllningen har stelnat tar du försiktigt bort den löstagbara kanten från formen. Lyft, med hjälp av plastfolien försiktigt över cheesecake till serveringsfat. Ta bort plastfolie. Dekorera med gräslök, räkor, rädisor.
Från Systrarna Eisenmans Mingelmat

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *