Chokladig fudge med tranbär och mandel

VARNING! Dessa bitar är alldeles för goda och du gör dem på egen risk! Perfekt är att köpa en påse med glöggmix på torkade tranbär och skalad mandel (finns på ICA) och hacka ner i smeten.
Du behöver (ca 25 BITAR)

3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
2 dl ICAs glöggmix Tranbär & mandel (eller blanda själv torkade tranbär och skalad mandel)
2 msk smör
2 tsk vaniljsocker 2 nypor salt

Gör så här

Blanda socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull. Koka till smetens temperatur är
125ËšC eller tills den klarar kulprovet.

Hacka glöggmixen. Blanda ner smör, vaniljsocker och salt. Ta av kastrullen från
spisen. Tillsätt glöggmixen och rör smeten kraftigt ca 5 minuter.

Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form ca 15×23 cm. Låt stelna i kylskåp. Skär i bitar.

KULPROVET
Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en
kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att
bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att
bryta är den karamellklar.

Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

Linda

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *