Äpplekakan på mandelmjöl

Jag är lite inne på mandelmjöl just nu. Gillar den där lätta mandelsmaken i bakverk, några äpplen och kardemumma på det och du har en underbar kaka!

Du behöver
2-3 äpplen + 25 g smör + 1 msk socker
200 g rumsvarmt smör
1 3/4 dl socker
3 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
100 g mandelmjöl
1½ msk bakpulver
2 tsk mortlad kardemumma
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant (22 cm).
Skala äpplena och skär i mindre klyftor. Smält 25 g smör i panna och tillsätt 1 msk socker och i med äppleklyftorna. Fräs på i cirka 10 minuter så de blir lite lätt gyllenbruna och mjuka. Låt dem svalna.
Vispa smör (200 g) och socker (1 3/4 dl). Tillsätt ett ägg i taget och vispa på. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll i formen. Lägg ut äppelklyftorna jämnt.
In i ugnen cirka 35 min. Låt svalna. Pudra gärna över florsocker vid servering och Vaniljsås blir mums till!

Linda

0 kommentarer

  1. Tror du att man kan använda samma recept till muffins?

    Svar:
    Jag brukar ofta göra muffins av recept på ’storkakor’, så jag skulle testa. Kan inte lova, men jag tror det skulle fungera. Berätta gärna:-)
    Linda /Matstugan
  2. Och nu funderar jag på om man kan göra rabarberkaka av det är receptet… 🙂

    Svar:
    Jamen testa och berätta. Jag tror det går, kanske lite mer socker….
    Linda /Matstugan
  3. Det blev väldigt gott! Stekte dem i smör och socker och det blev en väldigt blöt kaka. Nästa gång gör jag nog som man brukar -skär rabarber i bitar och blandar med socker och potatismjöl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *