Kokosvatten och kokozpacho

Jag fick äran att testa Vita Cocos kokosvatten. Jag har skrivit tidigare om kokosvattnet eftersom jag alltid dricker kokosvatten på somrarna. Det är en hälsodryck och törstsläckare av stora mått. Det handlar alltså om den genomskinliga vätskan som finns i gröna nötter.
Vad är då grejen? Jo, det är sååååå nyttigt! För det första inga tillsatser, det är en naturlig törstsläckare av stora mått pga en perfekt balans av elektrolyter, alltså bra varma soldagar eller i samband med träning som återhämtningsdryck och den rensar ut gifter ur kroppen. Den är näringsrik och på samma gång fettfri.

Just Vita Coco är världens mest sålda kokosvatten och Madonna ska vara delägare i företaget och hon brukar ha koll på produkter som gynnar hälsan. Du ska hitta det i den vanliga handeln eller hälsokostbutiken. Du kan kika på www.biofood.se om du vill se var de säljs.


Tillsammans med kokosvattnet fick jag en flaska Kokozpacho, dvs gazpacho gjord med kokosvatten. Det stod att man kunde ha den på buffébordet eller som förrätt,men den var faktiskt så god att jag två dagar i rad åt den, som middag och lunch. Underbart att ha en flaska i kylen. Vill ni testa?
Du behöver (2-4 port)
1 mellanstor gurka
1½ avocado (mogen)
3,5 dl kokosvatten (naturell)
1 citron (ekologisk)
1 kruka koriander (eller mynta)
½ kruka persilja
40 gr babyspenat (välsköljd)
1 dl gräslök
Dekoration/Kryddning
stor nypa havssalt
1 tsk svartpeppar
1 krm cayennepeppar/chiliflingor
Furikake (japansk fröblandning av lättrostade svarat och vita sesamfrön, sjögräsflingor och shizoblad)

Gör så här

Dela och gröp ur avokadon och hacka gurkan grovt. Tillsätt övriga ingredienser och mixa soppan slät i en blender eller med stavmixer.
Späd med kokosvatten och lite citronjuice om soppan känns tjock. Balansera smaken med salt, peppar, cayenne/chili och eventuellt mera örter.
Kyl ca 1 timme, servera med isbitar, gräslök och frön

Linda

0 kommentarer

  1. Nyfiken i en strut är jag och undrar vad kokosvattnet smakar i sig själv? Kokos? Sött? Tycker din dotter om det?

    Svar:
    Anna, Jag dricker som sagt alltid kokosvatten på somrarna, men jag gillar faktiskt inte kokosvattensmaken utan köper alltid smaksatt, helst med ananassmak. Men Vita Cocos skiljde sig i att deras var lätt söt, vilket gjorde den mycket godare såklart. Jag drack den och märkte det direkt. Tittade på ingredientslistan och mycket riktigt deras naturella är lätt sötad. Nix, Annie tyckte inte om den. Men hon tyckte om kokosvatten då hon var 2 och vi var i Thailand, så jag vet inte…
    Linda /Matstugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *