Midsommartårta med kola, grädde och svenska jordgubbar

 
Min systers mumsiga midsommartårta var galet god. Kolasmaken tillsammans med jordgubbar, grädde och digestivebotten gör den här skapelsen helt helt himmelsk. Den är lätt att göra, en hel del går att förbereda och den är oemotståndligt god. Här är receptet:
 

 

Midsommartårta med jordgubbar och kola

1 burk sötad kondenserad mjölk (eller 1 burk färdig dulche de leche)
150 g smör
300 g digestivekex
1 liter jordgubbar
1½ dubbeldajm 
3 dl vispgrädde
 

Gör så här

1. Börja med att koka kondenserade mjölken (om du inte väljer en burk med färdig dulche de leche). Lägg den oöppnad i en stor kastrull. Häll i vatten så burken täcks. Småkoka burken i ungefär 2½ timma utan lock. Fyll på med varmt vatten om det har kokat bort så att burken hela tiden är helt täckt med vatten. Lägg den heta bukren i kallt vatten så den svalnar av.
 
2. Klä insidan av en form med löstagbar kant (24 cm) med plastfolie.
 
3. Smält smör. Mixa digestivekexen fint i mixer eller med mixerstav. Tillsätt smöret och blanda/mixa jämt. Tryck ut blandningen på botten av formen. Ställ kallt i ca en timma.
 
4. Rensa jordgubbarna och dela eller behåll hela (som du själv vill). Hacka dajmen fint. Vispa grädden så den blir fast och blanda med 2/3 av dajmhacket.
 
5. Ta bort kanten på formen. Ta bort plasten försiktigt från botten och lägg botten på ett fat. Bred över kola. Spritsa eller bred över dajmgrädden. Ställ kallt tills du ska servera den.
 
6. Dekorera med jordgubbar och resten av dajmhacket.
 
 

Linda

0 kommentarer

  1. Inte konstigt att den blev största skriket i år, det kan ju inte bli mycket godare 😀 Bara smarrigheter som ingredienser och så är den ju sjukt snygg också <3

    Svar:
    Ja, eller hur!!
    Linda /Matstugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *