Rabarberglass med dulche de leche

Här kommer receptet på den rabarberglass med härlig kola (dulche de leche) som jag gjorde då min kollega var här! Receptet hittade jag i en tidning och det passade perfekt eftersom min mamma hade lämnat en stor burk med rabarberkompott då hon var här vid dopet. Men jag skriver ner hur du gör rabarberkompotten om du inte har en mamma som händelsevis lämnar en burk med kompott i din kyl. Passa på då det finns en massa rabarber i butikerna och trädgårdarna! Det är flera moment i den här glassen och det tar lite tid, men det är inte alls svårt och du kommer vara så glad att du gjorde den – LOVAR!

Du behöver (för drygt 1 liter glass)
Glass
4 äggulor
1½ dl strösocker
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång

Dulche de leche
1 burk sötad kondenserad mjölk
Kompott på rabarber
2 dl farinsocker
400g rabarber
Gör så här
Dulche de leche
Börja med det här momentet eftersom burken ska koka så länge. Lägg burken i kastrull med vatten som täcker burken helt och hållet. Koka upp vattnet och sänk värmen och låt burken ligga och sjuda under lock i 3 timmar. Burken måste hela tiden vara täckt med vatten och det får inte koka. Toppa upp med varmt vatten om det behövs. När 3 timmar gått så tar du upp burken, sköljer den i kallt vatten och låt svalna av. Då den har svalnat helt så öppnar du med konservöppnare – Voila! Den läckraste kola!!

Rabarberkompott
Skär rabarbern i fina strimlor och lägg i kastrull (inte aluminium) tillsammans med farinsockret. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i sådär 20 minuter, rör om emellanåt. Låt den kallna.

Glass
Vispa socker och ägg fluffigt. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med baksidan av kniven. Lägg frön och skal i kastrull. Tillsätt mjölk och grädde. Koka upp. Häll gräddmjölken över äggsmeten. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning. Viktigt att du rör hela tiden. Använd termometer för att värma det hela till 85 grader. Sedan tar du kastrullen från värmen och låter det stå minst 2 timmar.

Använd en finmaskig sil och sila glassmeten genom den. Blanda ner 1/3 av kompotten och rör om. Ställ in i frysen cirka 30 minuter tills den har stelnat till något. Ta ut och blanda ner klickar av dulche de lechen (du använder antagligen inte hela burken). Rör om och ställ in i cirka 30 minuter igen. Ta ut och blanda ner återstående rabarberkompott så det blir en rippel. Låt stå i frysen åtminstone 2-3 timmar (gärna över natten). Ta fram sådär 15 minuter innan servering.

PS. Du kan såklart använda en glassmaskin, men jag har ingen så jag rör runt för hand och det är inga problem det.

Linda

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *