Fiskspett på en bädd av karamelliserade grönsaker – Mitt HP bidragHär är mitt bidrag till recept med HP. En rätt som passar LCHFare, GI typer och även vegetarianer som äter fisk (om man tar bort baconet). Jag blev verkligen nöjd till slut. Testlagade flera gånger faktiskt. Satt och åt en gång tolv på natten för att se hur smakerna gifte sig. Mitt mål vara att ha salt, sött och syrligt i en och samma rätt. Fisken blev verkligen kanongod med HP sås. Jag hade i vanliga fall inte använt HP sås till fisk, men HP blir som en glaze och passar perfekt till fisken tillsammans med citronsaften. Jag karamelliserade grönsaker med lönnsirap vilket gjorde dem lite lätt knäckiga. Jag valde också lite ovanliga grönsaker till ugnsrostningen så som t ex broccoli, blomkål och fänkål. Till det knaprig salt bacon och syrlig youghurt.
Du behöver (för 4 pers)

Spett
400 g laxfilé
400 g KRAV-märkt torskrygg
8 st stora ostronskivlingar eller champinjoner
1 dl HP sås
2 citroner
8 grillspett

Karamelliserade grönsaker
1 blomkålshuvud
2 stånd broccoli
1 fänkål
2 rödlökar
8 st jordärtskockor
1 aubergine
Lönnsirap, olivolja

Övrigt
1 paket bacon
½ dl pinjenötter
1-2 dl Turkisk youghurt

Gör så här
Sätt ugnen på 200 G

Ansa ostronskivlingarna. Skär fisken i större kuber. Dela citronerna på mitten. Lägg kuberna i en bunke och pressa över lite citronsaft från var och en av citronerna, spara dem (det ska bli saft som om det vore från ½ citron). Rör om och låt stå några minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av lite i ett durkslag. Pensla på rikligt med HP sås. Se till att du penslar runtom ordentligt. Låt dem ligga och vila medan du förbereder grönsakerna.

Skär alla grönsaker i större bitar och buketter. Lägg dem på en ugnsplåt. Lägg även på citronhalvorna (OBS! med snittytan uppåt så att citronsaft inte rinner ut bland grönsakerna). Ringla över lite olivolja. Skeda över ca 3 msk lönnsirap, rör om! In i ugnen med plåten ca 40 min. Rör om då och då. Grönsakerna ska bli lite bruna och karamelliserade och fortfarande ha ett lätt tuggmotstånd kvar.

Grilla nu spetten på en grill eller i en grillpanna (Alternativt stek i stekpanna) tills de fått en yta. Pensla gärna på lite mer HP sås under grillningen. (för att fisken inte ska fastna på grillen eller i grillpannan olja in grillen/pannan eller gnid in med lite citron)

Knaperstek bacon och låt rinna av på hushållspapper och rosta pinjekärnor i stekpanna.

Lägg upp spett och grönsaker på tallrik. Lägg på bacon och strössla över pinjekärnor. Servera med stor klick youghurt.

Linda

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *