Chili med choklad – långkok på högrev


Min vän Maria bjöd mig på en gudomlig chili med choklad i för någon vecka sedan. Den var så gudomligt god att jag inte kunde bärga mig att laga till den. Nu hade jag äntligen ett skäl då min underbara vän Lotta kom på besök. Receptet kommer ursprungligen från Klara Jutterström, en bekant som jag skulle vilja gå på kurs i matlagning hos. Men oj vad länge jag var uppe i natt för att det skulle bli klart. Kokade det hela i nästan 4½ timma. Så börja i tid bara, för sen sköter det sig självt på spisen.Jag testade Texas Longhorns tacoschips som finns på vanliga ICA nu, riktigt goda! De är något tunnare och krispigare än vanliga chipsen. Mer the real mexican style.
Du behöver
1 kg högrev skurna i fina grytbitar men inte för små
3 gula lökar
1 pkt bacon
1 hel vitlök
2 färska jalapenos
2-3 tsk spiskummin
1-2 tsk kryddpeppar
2-3 tsk svartpeppar
2 flaskor mörkt öl
1 kaka Lindt choklad Havssalt (Läggs i efter halva tiden)
Hickory & Brown Sugar Barbecue Sauce (Sweet Baby Ray’s) eller någon annan rökig såstyp
Salt

Jag använde det här mörka ölet på rekommendation av Systemoblaget som sa att det passade finfint till Chili på högrev. För att få fram en röksmak till chilin använde jag Hickorysåsen på bilden. Jag tyckte den passade väldigt bra då den även har en lätt söthet. Men bhittar du inte den i butiken så leta efter något annat med hickory i helt enkelt.
Gör så här
Hacka lök, strimla baconet i små bitar. Fräs bacon i en torr gjutjärnsgryta, i med lök. Skär köttet i mellanstora bitar och lägg i grytan och bryn tills det får lite färg. Pressa ner hela vitlöken och tillsätt alla kryddor, chili samt öl. Låt sjuda under lock tills all vätska har kokat in, minst 4 timmar.Glöm inte lägga i chokladen efter 2 timmar. Om det krävs mer vätska så ta vatten, 1 dl i taget. Smaka av med salt och barbecuesåsen (Jag tog i ca 5 msk).
När chilin är klar kan du dra en gaffel genom köttet och det fransar sig, dvs faller samman.

Severa med tacoschips, gräddfl/natuerell youghurt/sallad och guacamole, se recept HÄR om du vill göra den själv.

Har lovat min kollega att fixa en ny omgång chili då 2 av mina kolleger med barn kommer på playdate nästa vecka. Då ska jag börja långkoket lite tidigare på kvällen minsann.

Linda

0 kommentarer

 1. Det här låter ju så konstigt så man bara måste prova någon gång! Säkert jättejättegott, men konstigt låter det… =) Sparar till framtida provlagningar!

  Kram

 2. Söta Julia!

  Ha Ha, men du vet du, det är inte så konstigt. Man känner inte direkt chokladsmaken, det blir bara en touch. Svårt att förklara, men smakerna liksom gifter sig med varandra väldigt bra. Testa! Kram!

 3. Med chili menar du jalapenos då? O ska man hacka dem eller slänga i hela?

  Svar:
  Ja, Martin! Jalepenos. Hacka dem fint. Den här Chilin är såååå god. Så värd de timmar av kokning.
  Linda /Matstugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *