Fyllt kalkonbröst med apelsinmarinerade fikon, kalkonbacon samt en gnutta rosépeppar
Den tredje rätten blev kalkonsnurror med fikon marinerade i apelsinlikör, lite apelsin, salt kalkonbacon och en antydan av rosépeppar. Idéen bollades fram tillsammans med min mamma och morbror via telefon. Hela min familj/släkt är väldigt matlagningsintresserade och experimenterar mycket med smaker och allt nytt. Jag är verkligen uppvuxen med hemlagat. Min mormor var så otroligt duktig också. Hon var den mest otacksamma att ta med på restaurang; precis då hon ätit upp en god rätt och man sa något om hur fantastiskt gott det var, svarade hon ”Jo,jo, men det här kan man lika gärna laga hemma”, OCH det kunde hon:-)
Du behöver
2 bröstfiléer av kalkon
1 påse torkade fikon
1 liten apelsin
1 dl apelsinlikör (t ex Cointreau eller Triple Sec)
1 paket kalkonbacon
4 st rosépepparkorn
Några skivor vällagrad ost, t ex Svecia
Tandpetare
Cidersås
1,5 dl äppelcider
3,5 dl vatten
2 msk smör
2 msk mjöl
1 msk kalvfond
Gör så här
Lägg de torkade fikonen i apelsinlikör i några timmar, gärna över natten.
Sätt ugnen på 175 C.
Mortla rosépepparkornen. Stek på kalkonbaconet och lägg åt sidan. Ta upp fikonen ur marinaden och skär fint. Skär apelsinen i mindre bitar. Dela varje bröstfilé i två skivor. Banka ut dem, t ex med en mortelstöt så de blir så stora som möjligt.
Lägg på 2 skivor kalkonbacon på varje utbankad kalkonfilé. lägg på någon skiva ost på varje. Strö över rikligt med fikon och apelsin och pudra över en gnutta rosépeppar. Rulla ihop från kortsidan så tajt du kan, skär i 3-5 cm tjocka skivor och fäst med tandpetare.
Stek gyllenbruna i stekpanna på rätt hög värme. lägg i ugnsfast form och ställ in i ugnen 15 minuter.
Cidersåsen
Smält smöret. Ta kastrullen från värmen. Rör ner mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och tillsätt vatten, fond och cider. Rör hela tiden och låt koka upp så det tjockar på sig lite.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *