Glassandwich med Mascarpone och Jordnötskola

Vi hade en del Mascarpone i kylen och i senaste Elle mat & vin fanns ett roligt recept på glass gjord av just Mascarpone och dessutom kolasås med jordnötter. Jag ändrade lite i receptet, tog mer Mascarpone och mindre glass, det blev bra! Det här kommer vara en stående efterrätt. Man kan göra dessa sandwichar klara i förväg och frysa in dem i lufttäta burkar (då håller de sig upp till 2 veckor i frysen) så att det bara är att ta fram då man får gäster eller blir sugen.


Vaniljglass:
2 dl grädde
250 Mascarpone (1 burk)
3 äggulor
3 msk florsocker
½ vaniljstång – skrapa ur fröna

Jordnötskola:
75 g smör
½ dl strösocker
3/4 dl vispgrädde
1 dl jordnötter (grovhackade)

Jules destrooper kakor
(eller andra tunna kakor)

Gör så här:

Börja med jordnötskolan. Blanda smör, socker, sirap och grädde i tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om några gånger. Låt den koka på medelvärme tills den börjar tjockna och har blivit fint gyllenbrun. Sådär 5-10 minuter. Rör ner de lätt hackade jordnötterna och dra kastrullen från värmen. låt svalna.

Nu sätt igång med glassen. Vispa grädden hårt. Sen vispar du äggulor, florsocker, och vanilj luftigt. Vänd ner grädden i äggblandningen och rör sedan ner mascarponen och rör till en jämn smet. Häll glassmeten i frystålig form. Klicka ner den avsvalnade jordnötskolan jämnt.

Ställ in formen i frysen minst 6 timmar. TA ut glassen ca 15 minuter innan den ska serveras så den mjuknar något. Skeda upp lagom mycket glass på ett kex och lägg på det andra som lock. Tryck till lite och lägg sedan in i frysen på t ex ett fat. Upprepa tills kexen eller glassen är slut.

Ta fram de glasssandwich du behöver 10-15 minuter innan de ska serveras.

MUMSFILLIBABBA!

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *