Krämig Hummersoppa med tomatbröd

Eftersom det är så otroligt gott med hummer och man har fått smak för det så här runt nyår så passade vi på att köpa en till hummer och göra soppa på. Vi åt den tillsammans med rostat tomatbröd och en stor klick lime aioli. Testa hummersoppa med tomatbröd – oväntat GOTT! Det här receptet är ursprungligen från Nyhetsmorgon och lagades då av kocken Stefan Jonsson.

För 2 pers:

skalet från 1-2 humrar
0.5 st hackad gul lök
1.5 msk matolja
0.5 msk tomatpuré
0.5 msk cognac
2.5 st vitpepparkorn
salt
peppar
1 dl grädde
1 dl mjölk
0.25 l vatten
1 st lagerblad
Dill (fryst)

Dela hummern genom att sticka knivspetsen mellan ögonen och några centimeter in. Tryck ner kniven hela vägen. Med hela din tyngd lägger du kniven ner så att du delar hummern i två delar. Sära på delarna och gröp ut.

Finhacka hummerskalet i en mortel eller matberedare med kniv. Ju finare bitar desto mer smak. Skala och hacka löken. Fräs den i oljan i en kastrull. Tillsätt hummerskal, tomatpuré och cognac. Häll på vatten så att det täcker. Lägg i lagerblad, vitpepparkorn och dill och låt sjuda 20 minuter. Låt sedan soppan vila en stund. Sila soppan och koka sedan kraftigt tills det bara återstår cirka 1 deciliter. Späd med mjölk och grädde och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer cognac. Mixa soppan med mixerstav eller i matberedare.

Servera med klick creme fraiche eller lime aioli. Glöm inte tomatbrödet!

Linda

0 kommentarer

  1. detta ska jag verkligen prova! verkar fantastiskt! btw, vilka fina bilder du tar! ser verkligen proffigt ut!

    kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *