Imponera på dig själv med en Grindalimpa

Ikväll har jag imponerat riktigt mycket på mig själv:

1. Jag har bakat bröd
2. Man kan nästan lura någon att det är bagarbröd för det smakar proffsigt gott mer än hembakt gott

Så om du vill imponera på dig själv eller någon annan baka Grindalimpa.

Vi hade slut på bröd och jag har länge tänkt att jag ska baka lite bröd. Dessutom hade vi en burk med apelsinmarmelad som bara stått där sedan vi använde lite i en maträtt. I min recepthög har jag länge haft Grindalimpareceptet. Saken är den att jag aldrig smakat Grindalimpa, men det lät så där skärgårdsaktigt hemtrevligt. Sen lät det spännande med apelsinmarmelad och brödkrydda, nyttigt med grahamsmjöl och rågsikt och skönt att slippa jästen och allt det innebär med jäsningen och väntandet.

För 1-2 mellanstora limpor (Jag gjorde 1 mellanstor och flera runda i muffinsplåten)

Sätt ugnen på 180 C

½ liter filmjölk
2½ dl mörk sirap
½ dl apelsinmarmelad
4 tsk brödkrydda
7,5 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
nypa salt
2 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat

Blanda allt utom bakpulver, bikarbonat och salt. Rör om ordentligt (för hand i sådär 15-20 min, i bakmaskin 10 min) så det blir en lös konsistens.

Tillsätt bikarbonat, bakpulver och salt.

Häll i brödformar.

Grädda ca 1 timma. Den ska bli väldigt mörk i färgen

Linda

4 kommentarer

    • Vad roligt! Den är så god och så otippat med apelsinmarmeladen:-) Roligt med överraskningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *