Singelätaren, soloätaren, ensamätaren, är det du?

EENMAAL

Singelätaren, soloätaren, ensamätaren, är det du? Det är nämligen högsta trend att äta ute själv nu. Ovan ser du världens första en-person restaurengen i världen, EEN MAAL. Den finns i Amsterdam och du rekommenderas att boka bord, då den är väldigt populär. Enligt Open Table (UK) så har andelen soloätare ökat med 62 % på 2 år, berättar matkommunikationsbyrån Food & Friends i sin senaste, årliga, trendspotting:

Idag är det ett misstag att inreda en restaurang utan en bardisk framför köket, där kockarna agerar värdar. Smarta krögare vet att sologäster har kortare sittider och att solo-stolar är värda mer än andra. […]En högre nivå av Solo-ätande har utvecklats i Sydkorea, där orden ”Honbap” och ”Honsul” står för ensamätande respektive ensamdrickande. Det är statusfyllt att ses på restaurang utan sällskap, och lokalerna inreds med små bås med individuella grillar och TV-skärmar.

Food & Friends menar på att det här redan finns i Sverige och att det kommer bli allt vanligare. Det överensstämmer även med att andelen singelhushåll är den formen av hushåll som ökar allra mest. 

ICHIRAN

På restaraurang Ichiran i Japan äter du din Ramen (världens bästa ramen enligt många) i det egna avskärmade båset och har till och med en egen vattenkran. Är det något för dig? Äter du gärna själv? Tycker du det är lite jobbigt att sitta hel ensam så kan du alltid gå till Moomin House Café och få en av Muminkaraktärerna som bordspartner. Kanske inte så pratglada, men ändå någon där. 

Jag har i månadens fråga i högermarginalen ställt frågan om solo-ätande känns lockade för dig. Jag har själv svarat att det är inte lockande för mig. Jag tycker det är väldigt olustigt att äta själv ute. Men jag har alltid velat tycka om det och varit fascinerad av andra som tycker om det. Själv känner jag att då kan jag lika gärna äta hemma. Äta ute är för mig en upplevelse som jag vill dela med andra. Likadant är det med bio, för mig. Vill inte se en film själv. Skulle få för mig att alla ser mig och tänker att hon där verkar inte ha några vänner, stackaren. Ändå så tänker jag inte så om någon som jag ser själv på en biograf. Konstigt. 

Honbap BBQ, solo i Sydkorea. Det är du, tv-skärmen, grillen och massa smått och gott. Lockande? Personligen tycker jag det ser väldigt gott ut och lite roligt. Men stolen ser alldeles för obekväm ut. Kanske för att man inte ska stanna för länge, som om det vore en myskväll. Jag är benägen att testa om det skulle finnas ett liknande koncept i Sverige. Mer för upplevelsen än för att det skulle bli en vana att äta ensam. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.