Saffransbullar med det där lilla extra

saffransbullar-med-mandelmassa-och-en-skjuts-sprit5

Ja, då var det dags! Nu blir det till att baka och fixa. Saffransbullar är himmelriket. Dessa är klassiker hos oss och blir saftiga av mandelmassan, speciella med kardemumma och extra gula och smakrika med skvätt sprit i. 

de-allra-basta-saffransbullarna-alla-tips-och-tricks-pa-ett-brade0

Dessa saffransbullar är verkligen de godaste jag har smakat. Men jag gillar också vanliga lussebullar. I år blir det till att satsa lite extra på mjölkfria lussebullar. Dels för att ha hemma till min  yngsta, dels för att ta med om man fikar borta eller på stan. Det har jag börjat lära mig nu är att om man inte tål mjölk så är det väldigt svårt att fika på stan. 

saffransbullar-med-apple-och-mandelmassa1

saffransbullar-med-mandelmassa-och-en-skjuts-sprit2

Hur som, när ni gör dessa saffransbullar så gör ni ungefär på samma sätt som med kanelbullar. Ni kavlar ut en stor rektangel.

saffransbullar-med-mandelmassa-och-en-skjuts-sprit3

Brer på smöret med kardemumma och hyvlar över mandelmassa. Rullar ihop och skär i skivor som läggs i formar. Lägg gärna i en muffinsplåt så håller de formen. Jag tycker det är vansinnigt gott att toppa med rostade hasselnötter. 

saffransbullar-med-mandelmassa-och-en-skjuts-sprit4

Du behöver (för sådär 20-25 bullar)

1 påse saffran (0,5 g)
1 msk sprit (rom, konjak eller vodka)
½ tsk salt
75 g smör
3 dl lättmjölk
25 g jäst (för söta degar)
1/4 burk Kesella (10%)
1 dl strösocker
1 litet ägg
8-10 dl vetemjöl

Fyllning

50 g smör
½ tsk stött kardemumma
200 g mandelmassa

Pensling

1 ägg
hackade nötter
pärlsocker

Gör så här

1. Stöt saffran med salt. Tillsätt spriten. Låt stå sådär en halvtimma.

2. Smält smöret och häll i mjölken. Se till att det blir fingervarmt. Blanda nu ner saffransvätskan. I en bunke smular du ner jästen. Häll över saffransmjölken. Rör ordentligt så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, socker, ägg och nästan all mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt så mycket mjöl som det behövs. Jäs under duk ungefär 50 minuter.

3. Knåda ihop degen. I maskin några ca 5 minuter eller för hand ca 10 minuter. 

4. Kavla ut en stor rektangel. Bred över smör med kardemumma. Använd osthyveln för att hyvla över tunna skivor av mandelmassa så att hela rektangeln är täckt med skivorna. Rulla ihop. Skär i sådär 2-3 cm tjocka skivor. Lägg pappersformar i muffinsplåtar och lägg i skivorna.

5. Sätt ugnen på 250 C. Jäs ungefär 30 min under duk. Pensla på ägg och strö på pärlsocker och nöthack. Grädda cirka 8-10 minuter.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *