Meze är trend – Taco adjö

granatsangria

Nu kommer godaste fredagsmyset från mellanöstern. Meze med alla röror, bröd och goda tillbehör förutspås ta över fredagsmyset när vi tröttnat på tacos. Jag var inbjuden på en lunch med inspiration av mellanöstern. Det började med alkoholfri Granatsangria som ni den här veckan får recept på, ville bara ha mer. Det kommer bli en sommarfavorit det.

DSC_0007

Kycklingröra med vildgurka, paprikaröra (mahamara), hummus, tabbouleh och pita till. Alltså, skulle lätt kunna tänka mig det här varenda kväll. Det är så i tiden också med det stora fokuset på grönsaker, sallad, bönor, örter: klimaträtt, hållbart och hälsosamt och GOTT.

DSC_0022

 

Det var reklambyrån Food & Friends och Sevan som bjöd in till lunchen för att boosta just mat med inspiration från mellanöstern. Att mellanöstern kommer starkt syns redan i många andra länder. I t ex London är israeliska kocken Ottolenghi på allas tunga just nu. Han driver de mest trendiga restaurangerna i London nu, t ex Nopi Restaurant som jag var på förra året, maten är ’to die for’. Nu är det alltså dags för Sverige att ta till sig mellanöstern, inte bara på restaurang utan även hemma, fixa sin egen meze.

DSC_0024

 

Lennart Wallander från Food & Friends som är expert på trender gick igenom vad det är som skapar en trend. Det bygger på tre faktorer: Confidence, Cost och Convenience. Alla dessa faktorer stämmer nu in på just mellanösternköket. Familjeföretaget Sevan lanserar nu en massa roliga delikatesser anpassade mer till den svenska marknaden med förklaringar på burkar och påsar vad det är och hur man kan använda det. Det är hummus, bulgur av olika slag, myntayoghurt, vildgurka mm.

sevan mellanöstern

Sedan bjöds vi på Citronbakad fisk med makdous, saffransris, matvetesallad med cashewdressing och biryankryddad fläskfilé med melonsallad och baba ghannouge. Helt ljuvligt.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *