Skogen – veckans trendiga matord

Friterad lava, granskottssirap, smör serverat på en sten, björksavssirap. Skogen är högsta trend inom mat just nu

Bild från Noma

Restauranger som danska Noma och svenska Fäviken har sannerligen banat väg för skogen som trend. På restaurang Fäviken i Jämtland har kulinariskt intresserade serverats allt från nyplockad lava, syrade tallbarr, köttbuljong silad genom mossa och äggula konserverad i sockerlag på smulor av tallbarksmjöl med älgörtglass.

Mat från Fäviken

Bild lånad från skogssällskapet.se

Härom veckan blev det uppmärksammat då stjärnkocken Paul Svensson tillagade Stenmurkla i tv. Det är nämligen en giftsvamp som anses väldigt farlig. dock är den sedd som en delikatess och det är fortfarande tillåtet att servera den på restauranger,

Bild lånad av Café Rotsunda

Vad tror ni om Fäviken Magasinets gröt på spannmål med torkad gräslök och buljong med torkad mossa? Det är en dröm att få uppleva Restaurang Noma eller Fäviken Magasinet. Har ni varit där kanske?

Vill du testa på lite skog och mat så föreslår jag att du börjar med att plocka den syrliga och trendiga harsyran och använder i sallader, såser eller till att dekorera bakverk, drinkar och krustader med. Själv ska jag börja min skog- och matresa med att göra min alldeles egna granskottssirap. Missa inte den här lättfixade sirapen, som ska vara utsökt till t ex pannkakor, nu när granskotten snart fyller skogarna. Kom bara ihåg att det inte tillhör allemansrätten att plocka gransskott, men om man frågar om lov så ska det nog inte vara något problem att få nypa av några granskott lagom till en burk.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *