De 5 bästa luftrenande krukväxterna

Krukväxters renande effekt på inomhusmiljön ligger mig så varmt om hjärtat. NASA har sedan 80-talet forskat på hur krukväxter kan rena luften i rymdfarkoster. De hittade många plantor som faktiskt renar luften på gifter inte enbart i rymdfarkoster utan även i vår vanliga inomhusmiljö.Sedan dess stärker forskning deras resultat. Det här har varit ett intresseområde för mig länge, så jag tänkte att jag skulle göra en lista på några av de bästa krukväxterna till er.

peace_lily_co_3

Jag har sedan länge de krukväxter hemma som just NASA har forskat fram som de absolut bästa luftrenarna. Generellt så är det plantor med mörkt gröna blad som mest effektivt renar luften på gifter som formaldehyd, bensen, trikloretylen. Crème de la crème bland luftrenande krukväxter är Fredskallan (Spathiphyllum ‘Mauna Loa’).

En annan superväxt är Silverkalla (Aglaonema modestum). NASA Clean Air Study rekommenderar minst en till två krukväxter per 10 kvm för att effektivt rena luften hemma eller på kontoret. Ha gärna krukväxter i sovrummet så ökar syrenivån och du sover bättre. Att ställa ut några gröna växter i rum med mycket elektrisk utrustning och där rengöringsmedel används regelbundet kommer också gynna dig och luften.

Ampellilja (Chlorophytum comosum). Att omge sig med krukväxter hemma har även visat sig minska vissa krämpor. I en studie av Professor Tove Fjeld vid Oslos Agricultural University visade det sig att krukväxter reducerade trötthet med upp till 20%, huvudvärk med upp till 45% och torr hy med upp till 25%.

Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata). Du kan läsa mer om forskning kring luftrenade krukväxter på t ex Daily Science.

Sist men inte minst lite blommor på krukväxten: Krysantemum (Chrysanthemum morifolium). Andra i topp är Kantdracena (Dracaena marginata) och Murgröna (Hedera helix).

Linda

2 kommentarer

  1. Tack för det här upplägget Linda, det kommer hjälpa mig nu när pollensäsongen nalkas. Det blir till att shoppa lite växter nu:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *