Créme Brulée med vit choklad och lakrits

Lakrits Créme Brulée vit choklad
Lakrits Créme brulée på vit choklad med knäckig yta. Alltså ursäkta mig, men urbota gott!!! Desserten till måndagsmiddagen hos mig. Det var ett rent test och hade kunnat bli hur som, men vit choklad och lakrits, kombination ’Made in heaven’. Väldigt gott med en kula vaniljglass till och blodapelsin. Gillar du lakrits så kommer du älska den här desserten. Jag gör den alltid kvällen innan och bara bränner av med sockret vid servering.
Du behöver
5 äggulor
475 ml vispgrädde
1-2 tsk lakritspulver (beror på hur mycket lakritssmak du vill ha. Jag tog 2 tsk)
3/4 dl socker
100 g vit choklad
liten nypa salt
Gör så här
Sätt ugnen på 150 C
1. Ta de ugnsfasta portionsformarna och placera dem i en djupare ugnsfast form. Den ska vara så pass djup att du kan hälla vatten upp till halva portionsformarna.
2. Blanda lakritspulvret med sockret och vispa runt lite så småklumpar försvinner
3. Vispa äggulor, socker/lakrits och salt vitt och luftigt.
4. Värm grädden i kastrull, dra kastrullen från värmen och rör ner vit choklad i mindre bitar. Rör tills chokladen är smält och smeten jämn. Rör försiktigt ner chokladsmeten i äggsmeten och rör den slät.
5. Häll smeten i portionsformarna genom en sil.
6. Häll nu på kokhett vatten, jag brukar värma i vattenkokaren och sen hälla, i den större formen där portionsformarna står så vattnet når ungefär hälften av formarna.
7. In i ugnen sådär 30 minuter drygt. Låt svalna och ställ i kylen till serveringen.
8. Då du ska göra ytan knäckig tar du 1 tsk socker och strör över. Sen använder du brännare eller grillfunktionen i ugnen för att karamellisera. Det här kan du även göra några timmar innan servering om du vill.

Linda

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *