5 Toppentillbehör till den perfekta ostbrickan

Rioja

Finns det något godare än ostbricka? Några väl utvalda ostar, lite vin och några roliga tillbehör. Mina personliga storfavoriter bland ostar är: Brillat Savarin (Krämig storfavorit), Langres, Saint Agur, Fourme d’Ambert, Castello white with Truffle, Comté, Roquefort Arbas, Gryuere Reservé, Pecorino Sardo, Morbier och Taleggio. Här kommer mina favorittillbehör för att spetsa till ostbrickan. Lite senare ikväll kommer en liten ostguidning till den perfekta ostbrickan, missa inte det.

päronkompott_kompott_päron

Passar utmärkt till speciellt ädelostar och Comté

Päronkompott med Tellicherrypeppar (ca 3dl)

5 päron (ca 800g)

1 dl rörsocker

1-2 krm Tellicherry black pepper

½ vaniljstång

Börja med att snitta vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull. Skala och kärna ur päronen. Skär i små bitar. Pyttsa ner i en kastrull med vaniljfröna. Tillsätt socker och Tellicherry black pepper. Småkoka i ungefär 20 minuter utan lock tills det blir en tjock kompott då du rör om. Låt svalna. Häll ner i rena glasburkar och förvara kallt.

ostbricka Castello truffle grönkålschips

Supergott till mjukare ostar, färskost och ädelostar eller bara norpa i sig på sidan av ostarna

Krispig blandning till ost

100 g lufttorkad skinka

150 g surdegsbröd

1½ tsk rapsolja

½ tsk fänkålsfrön

Skär skinkan i mindre bitar. Stek krispigt i pannan. Lägg över på hushållspapper. Kantskär brödet och skär i små bitar. Hetta upp oljan och lägg i brödet, rosta gyllenbrunt och krispigt. Tillsätt skinkan och fänkålsfrön. Rör runt i pannan.

Rårörda björnbär passar perfekt på ostbrickan till färskost, kittostar såväl som till hårda ostar

Rårörda björnbär

2 dl frysta björnbär (tinade)

½ citron (saften)

½ dl socker

Rör ihop socker med citronsaft (tills sockret lösts sig). Blanda ihop citronsockret med björnbären.

Gott till alla slags ostar är knapriga nötter tillsammans med honung

Rostade nötter med honung

50 g sötmandel

50 g hasselnötter

50 g valnötter

50 g cashewnötter

50 g smör

2 dl honung

Rosta mandel och alla nötter i en torr stekpanna. Lägg sedan över dom på ett fat. Låt smör och honung smälta ihop i stekpannan. Vänd ner nötterna, låt koka 1-2 minuter.

En av de godaste ostarna någonsin är Langres. Det är en fransk ost som tillverkas i Champagnedistriktet. Ett tillbehör som är kanon till är kokos- och passionsmarmelad från Hugo Ericson Ost (jag köper den på min vanliga butik). En annan rolig grej att göra med en Langres är att hälla över Champagne.

Häll Champagne över osten

Grejen med den här rätt fula osten är att du tar ut den ur kylen cirka 1 timma innan du ska äta. Häll på sådär 1 dl champagne över osten och låt den stå. Osten suger upp champagnen. Du kan ta det som hamnar utanför och ösa över igen. Champagnen gör att den börjar flyta ut och blir krämigare i smaken – Helt ljuvligt. Sen kan du dricka resten av champagnen – Två flugor i en smäll.

Ps. Nu är det så att du egentligen ska ha riktig riktig champagne, men jag använder alltid en fransk mousserande som är hur god som helst, Crémant De Bourgogne. Smakade väldigt champagnigt.

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *