Saffranssnittar med aprikoser, pistage och russin

saffranssnittar

Gjorde läckra saffranssnittar häromdagen till Annies dansuppvisning och de blev så goda att jag tänkte dela med mig av receptet. Saffran, pistage och aprikos är en galet perfekt god kombo. Testade för första gången att baka med Becel Wrapper som jag fick hem för testning. Det första jag tänkte på att det var så mycket mjukare att baka med än smör. Och det blev gott, saknade inte smörsmaken i just dessa i alla fall.

DSC_0456

Även om det blir så gott med smör i bakverk så är margarin ett hälsosammare alternativ, vilket beror på fettbalansen, med mycket omättat fett, som finns margarin. Forskningen har visat på att hjärtat mår bättre om man äter margarin, som innehåller omättat vegetabiliskt fett, istället för smör, som innehåller mättat animaliskt fett. Därför är de nya Nordiska Näringsrekommendationerna att man ska byta ut smör mot vegetabiliska fetter i sin kost. Man kan läsa mer om detta på Livsmedelsverkets hemsida. Margarin är dessutom ett klimatsmart val. Det bidrar endast med hälften så mycket energiförbrukning, övergödning, marknära ozon och försurning som smör. Om man vill tänka på miljön är en bra tumregel att alltid välja mat från växtriket istället för mat från djurriket.

Men nu över till saffranssnittarna

0, 75 dl Strösocker

100 g Becel Wrapper

2 msk Ljus sirap

1 till 2 pkt Saffran

3 dl Vetemjöl

1 tsk Bakpulver

0, 5 msk Vaniljsocker

1 till 2 msk Vatten

0, 5 dl russin

0, 5 dl Strimlade torkade aprikoser

 

Sätt ugnen på 175°C

1. Blanda alla ingredienser utom den torkade frukten till en deg.

2. När degen är väl blandad, knåda in torkade frukten i degen.

3. Dela degen i 3 delar och rulla till rullar. Lägg rullarna på bakplåtspapper på en ugnsplåt.

4. Tryck till lite lätt på rullarna, grädda 15-17 minuter.

5. Tag ut dem från ugnen och skär i sneda remsor.

 

Tips: Du kan använda vilka torkade frukter som helst, eller varför inte riva ner lite mörk choklad?

Linda

3 kommentarer

  1. Dom såg jättegoda ut!

    Vet inte exakt hur mycket av detta som stämmer, men personligen undviker jag att använda produkter från Unilever, pga all kritik dom fått. Finns massa mer man googla på, både ur hälsosynpunkt och etiskt. Men man gör ju självklart som man vill och det som känns bäst för en själv! 🙂

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Unilever

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *