Frukost inte självklart för alla

Idag uppmärksammas World Food Day över hela världen för att belysa hunger, en av vår tids största utmaningar. Breakfasts for Better Days är ett globalt program som startats av Kellogg under 2013 och syftar till att förse behövande familjer och barn med frukost, både lokalt och globalt. Årets kampanj förväntas bidra med 2,5 miljoner frukostportioner bara i Norden.

DSC_0325

Vi var några få bloggare som bjöds in att få testa den frukost som erbjuds till skolbarn i Sverige genom Frukostklubben samtidigt som vi fick en väldigt intressant genomgång av hur Frukostklubbarna går till i Sverige. Här ovan ser ni en typisk frukost. DSC_0353

Det globala programmet Breakfasts for Better Days förser behövande barn och familjer över hela världen med frukost. I Sverige drivs arbetet tillsammans med Röda Korsets Ungdomsförbund genom Frukostklubben, till vilken Kellogg’s donerar pengar. Frukostklubben bedrivs i nära samarbete mellan skolor och frivilliga från Röda Korsets Ungdomsförbund. Konkret går det ut på att de finns på plats i skolor i särskilt utsatta områden och förser ungdomarna med en rejäl frukost innan skolan börjar, för att ge dem förutsättningar att klara sin skolgång.Kellogg’s stöder totalt sex Frukostklubbar i Sverige, samtliga belägna i Malmö. I dessa har det under första halvan av 2014 serverats totalt 14 000 frukostar.

DSC_0354

Sedan lanseringen 2013 har Breakfasts for Better Days möjliggjort att Kellogg har kunnat servera 230 miljoner frukostportioner över hela världen varav 22 miljoner i Europa. För varje såld förpackning flingor märkt med ”Ge 1 portion” skänker Kellogg en portion flingor till barn, familjer och andra som behöver det. I år går programmet ännu längre och Kellogg förväntar sig bidra med 2,5 miljoner frukostportioner från Norden.

carolina grönholm

Med oss hem fick vi varsin illustration av Carolina Grönholm som exklusivt för Kellogg’s har tolkat programmet Breakfasts for Better Days. Min är en av endast totalt 15 numrerade och signerade exemplaren. Så fin. Jag var väldigt tacksam för att få lyssna på Röda Korsets samarbete med Kellogg’s. Att 4 av 10 barn i vissa områden i Sverige lever under fattigdomsnivån är helt oacceptabelt. Att barn kan komma till skolan utan frukost i magen och förväntas prestera är också helt oacceptabelt. Nedan min fina bloggkollega Annelie.

DSC_0342

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *