Chokladfondant med en touch av kardemumma

fondant choklad

Här har ni den chokladfondant med en touch av kardemumma som jag gjorde förra helgen, to die for! Visst den rann ut lite när jag välte upp den, men gör inget. Ovanpå (men lite osynligt på just den här bilden) hallon vända i lite cognac, florsocker och citronskal. Till det mjukvispad grädde och rostade pistagenötter och mandelflarn. Gott! Du kan gärna förbereda dem genom att hälla i smeten i formarna och ställa in i kylen (jag ställde in dem kvällen innan). Bara att ställa in i ugnen och sedan servera, smidigt. Tips! Börja med att sätta in de tomma formarna i kylen så de är kalla då du häller i smeten (bättre resultat).

Du behöver (4 port)

100 g mörk choklad

100 g smör (rumsvarmt)

½ dl strösocker

3 ägg

½ dl vetemjöl

½ tsk krossade kardemummakärnor

1 krm salt

dsc_0895_129037763

Hit kan du förbereda och ställa in i kylen

Gör så här

Sätt ugnen på 200 C

Smöra formarna rätt bra. Häll i lite kakao och skaka runt så det fäster ordentligt på alla väggar. Häll ut överflödig kakao.

Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna något.

Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa på. Blanda ner mjöl (helst genom en sil för att det ska bli klumpfritt), salt, kardemumma och chokladen. Häll i smeten i formarna, ungefär 3/4 fullt.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter. De är klara då toppen börjar bukta utåt, uppåt och har fått en tunn skorpa. Testa försiktigt att stjälpa ut. Du kan behöva ta lite hjälp av t ex en kniv för att hjälpa ut den. Var bara försiktig så du inte sticker hål på fondanten (som jag gjorde med första, då blir det chokladkräm istället). Servera med mjukvispad grädde, rostade pistagenötter och mandelspån och spritade hallon.

 

Spritade hallon

125 g färska hallon

2 msk cognac

1 msk florsocker

1 citron (skalet)

Riv skalet på citronen och blanda med cognac och florsocker. Vänd ner och runt hallonen. Låt hallonen vila ett tag så de drar till sig smakerna. Precis innan servering så häller du av hallonen i en sil. Toppa varje fondant med hallon.

Linda

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *